JEDINSTVENI U SVIJETU / Vodnjanske relikvije na znanstvenoj analizi

Image

U crkvi u Vodnjanu se čuva oko 290 svetačkih relikvija što je jedinstven slučaj i u svijetu. Patolozi će po prvi puta obaviti znanstveno vještačenje.

6.4.2010.
20:39
VOYO logo

VODNJAN - Stručni tim Instituta za patologiju splitske bolnice započinje sutra u Vodnjanu kod Pule znanstvenu obradu relikvija svetih tijela koje se nalaze izvan relikvijara, najavljeno je u Župnoj crkvi Sv. Blaža održanoj prije večernje svete mise.

Po riječima župnika Marijana Jelenića, relikvije se vrlo rijetko otvaraju, a kada se otvaraju obično se radi o relikvijama jednog sveca, dok se u ovom slučaju radi o desetinama relikvija svetih što je, kako je rekao "za Vodnjan, Istru, Hrvatsku ali i u svjetskim omjerima jedinstveni slučaj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovoj crkvi postoji 290 relikvija različith svetaca, što predstavlja iznimno kulturno i duhovno bogatstvo", istaknuo je župnik Jelenić dodavši kako je prošle godine osnovano Povjerenstvo za zaštitu tih relikvija, od kojih je najstarija ona Pape Aleksandra Mučenika, ubijenog 115. godine.

Porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan današnji je dan ocijenio povijesnim jer se njime "čini korak naprijed u predstavljanju vodnjanskih relikvija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodnjanski gradonačlenik Klaudio Vitasović kazao je kako je cilj očuvati to bogatstvo te pretvoriti Vodnjan u poznatu hodočasničku destinaciju. "Današnji je dan poseban jer počinje znanstvena obrada relikvija koje se više od 190 godina čuvaju u našem gradu", istaknuo je Vitasović dodavši kako Grad svake godine izdvaja velika sredstva za popravak sakralne baštine te kako je do sada obnovljeno desetak crkvica.

Najavivši za sutra početak znanstvene obrade relikvija koja će potrajati idućih desetak dana, voditelj tima Instituta za patologiju splitske bolnice dr. Šimun Anđelinović kazao je kako će sutra započeti antropološka analiza, zatim fotografiranje te mikroskopska, rentgenska i DNA analiza, dok je Frane Mihanović s Medicinskog fakulteta ustvrdio kako se već sada zna da su "dva sveta tijela potpuno neraspadnuta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo