Što se promijenilo u zakonima? / Otvoreno pismo RTL-a hrvatskoj javnosti!

Zbog svih medijskih nagađanja posljednjih tjedana vezanih uz javno neslaganje RTL-a s odlukama Vijeća za elektroničke medije, predsjednik Uprave RTL Hrvatska d.o.o. Johannes Züll uputio je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, a u emisiji RTL Danas iznio je svoje mišljenje o cijelom slučaju.

7.2.2012.
16:37
VOYO logo

"Poštovani gospodine predsjedniče Ljevak i članovi Vijeća,

Kao predsjednik Uprave hrvatske nacionalne televizijske kuće, kao direktni i indirektni poslodavac 500 zaposlenika, kao tvrtke koja je uložila više od 1,5 milijardi kuna u program od 2004. godine, kao tvrtke koja je platila više od 270 milijuna kuna poreza, društvenih davanja i naknada, i kao osoba koja je ponosna na činjenicu da je RTL Hrvatska uspjela postati jedna od najgledanijih i najznačajnijih televizijskih mreža u zemlji pa i regiji, obraćam vam se ovim otvorenim pismom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna zaprimili smo vaše upozorenje da ne smijemo prikazati srpski film bez prijevoda na hrvatski jezik. U posljednjih 10 godina niti jedna televizijska postaja, kino distributer kao ni bilo koja druga kulturna institucija nije to učinila niti je upozorena da to učini. Što se promijenilo u zakonodavstvu i tumačenju zakona? Zašto je RTL prva i jedina televizijska postaja koja je dobila takvo upozorenje ako se takav sadržaj godinama prikazivao na svim televizijskim postajama, a naročito s obzirom na zakonom predviđene iznimke?

Ovo pitanje, po našem mišljenju, predstavlja samo jedno od mnogih diskriminatornih i pristranih odluka koje je Vijeće za elektroničke medije donijelo protiv RTL-a. Tijekom posljednjih nekoliko godina Vijeće je uputilo opomene RTL-u zbog programa koje smo mi i druge televizijske kuće već godinama prije toga emitirale bez prigovora. U međuvremenu se ništa značajno nije promijenilo u zakonima, no čini se da se promijenilo nešto u stavu Vijeća za elektroničke medije prema RTL-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2010. godini naredili ste RTL-u da emisiju CSI pomakne na 21:00 sat ili kasnije, jer ste odjednom zaključili da je ta emisija neprimjerena za maloljetnike. Očito se radi o novom tumačenju zakona, budući da su se emisije CSI prethodnih godina slobodno emitirale na HTV-u u svim terminima. Što se promijenilo u zakonima? Zašto ste ih počeli drugačije tumačiti?

U proljeće 2011. godine naredili ste RTL-u da emisiju Big Brother emitira nakon 23:00 sata, proglasivši je neprimjerenom za osobe mlađe od 18 godina. Taj isti Big Brother prikazivao se svake godine u razdoblju od 2004. do 2009. godine u 20:00 sati kao i tijekom dana. Svih tih godina nije upućen niti jedan prigovor u pogledu prikladnosti termina prikazivanja. Što se promijenilo u zakonima? Zašto ste ih počeli drugačije tumačiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2011. godine opomenuli ste RTL, tvrdeći da postoje velika odstupanja u programima koje emitiramo u usporedbi sa odobrenom programskom osnovom, posebno vezano uz informativni program. Mi emitiramo vrlo prepoznatljivu programsku shemu od početka emitiranja. Još uvijek emitiramo naše glavne informativne programe (RTL Danas, Vijesti, Vrijeme) i magazinske emisije (Exkluziv, Zvijezde Extra) kao što smo ih i onda emitirali. U 2005. godini ti su formati predstavljali 18%, a danas predstavljaju 17,1% našeg programa.

U 2005. godini neki od ovih formata su bili sponzorirani, kao što je to slučaj i u 2011. godini. Što je toliko različito u našim programima? Gdje su ta odstupanja? Zašto se godinama niste protivili? I zašto novi način na koji sada primjenjujete zakon vrijedi samo za RTL, a ne i za ostale komercijalne televizije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće za elektroničke medije je neovisno tijelo. Čvrsto vjerujemo da je to jedini mogući način na koji regulator treba funkcionirati. No neovisnost ne znači da Vijeće može raditi što god poželi. Neovisnost ne znači da ono može svoje stajalište mijenjati iz dana u dan. Neovisnost ne dozvoljava diskriminaciju i proizvoljne odluke. I naposljetku, neovisnost ne znači donošenje odluka na temelju osobnih stavova i ukusa.

Čvrsto vjerujemo da je zadaća regulatora da primjenjuje i tumači zakone dosljedno i jednako za sve, stvarajući time zakonsku sigurnost, a ne kaos. I najčvršće vjerujemo da regulatori moraju biti nepristrani i jednako se odnositi prema svima. Gore navedeni primjeri pokazuju upravo suprotno i to je razlog zbog kojeg se protivimo, zbog kojeg se borimo i zbog kojeg šaljemo ovo otvoreno pismo kako bismo očuvali budućnost RTL-a Hrvatska, ulaganja i radna mjesta koja smo stvorili, te kako bismo očuvali neovisnost medija i njihovu uredničku slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S poštovanjem,

Johannes Züll

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave

RTL Hrvatska d.o.o. za usluge

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo