SLAVNI FILMAŠ U ZAGREBU / 'Napravio sam to za svoju djecu, američke škole su ih zaglupljivale'

Slavni oskarovac Oliver Stone stigao je u Zagreb! Legendarni redatelj snimio je dokumentarni serijal zbog kojeg su se Amerikanci doslovno podigli na zadnje noge. Polazi od teorije da obrazovni sustav temeljito zaglupljuje ljude, a kakve to posljedice ima, ispričao je na današnjoj zagrebačkoj pressici.

13.5.2013.
18:43
VOYO logo

Oliver Stone, trostruki oskarovac i jedan od najkontroverznijih redatelja stigao je u Zagreb. Kao poseban gost Subversive film festivala i laureat istog u kategoriji nagrade za životno djelo, višestruko nagrađivani filmaš u posljednje se vrijeme prebacio na dokumentarne teme.

"To je moralo biti snimljeno. Morao sam napraviti nešto za svoju djecu. Obrazovni sustav SAD-a ih je zaglupljivao. Loš obrazovni sustav! To poticanje trijumfalizma. SAD mora pobijediti u svemu!", rekao je redatelj Oliver Stone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neispričana povijest Sjedinjenih Država, dokumentarna TV serija koja je digla Amerikance na zadnje noge, počela se prikazivati u Europi. Svi dokumentarci, počevši od teorije zavjere vezane za smrt Johna F. Kennedyja, preko urnebesne priče o Georgu W. Bushu, do premijere filma Južno od granice, održane 2009. godine na Mostri, gdje se pojavio ruku pod ruku s Hugom Chavezom, ne prolaze neprimijećeno. Jednako kao uostalom i njegov život - studij na Yaleu, Vijetnamski rat, droga i gubitak nevinosti s prostitutkom - idealan predložak za scenarij.

"Ne znam. Nikada nisam o tome razmišljao. Smatram se dramaturgom. Tko bi me glumio?", pitao je Stone, rekavši na novinarski upit da Jacka Nicholsona ipak smatra malo prestarim za tu ulogu.

Možda ima koju godinu više, ali bi bio idealan izbor za utjelovljenje ovakve filmske njuške. S obzirom na to koliko mu se svidjelo u Zagrebu, možda idući posjet bude u službi kreativnog procesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Lijepo sam dočekan, proveo sam vrlo ugodna dva dana. Kao što sam sinoć rekao, osjećam duh istočne Europe. Godi mi maknuti se iz Amerike, družiti se i razgovarati s ljudima", tvrdi Stone.

Svjetskim se filmašima odavno omilila Lijepa naša, a kako nagrada za životno djelo nikako ne znači da sada smije ugasiti kameru, enfant terriblea sedme umjetnosti ćemo sigurno još koji puta sresti u susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo