Borac lavljeg srca / Za one rijetke koji ne znaju, evo tko je Ivica Kostelić!

Image
Foto: AP Images

Trenirajući pod vodstvom oca, Ante Kostelića, svestranog sportaša i iznimnog skijaškog stručnjaka, višestruko je zadužio hrvatski sport.

14.2.2014.
13:40
AP Images
VOYO logo

Ivica Kostelić rođen je u Zagrebu 23. studenog 1979. godine. Svoju iznimnu karijeru započeo je rezultatima u dječjim natjecanjima, a sve je krenulo pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni 1992. godine.

Uspjeh je ponovio dvije godine kasnije na istoj stazi, pa krenuo u seriju pobjedama u Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Nastavio je s uspjesima prešavši u juniorsku konkurenciju, u kojoj osvaja brončanu medalju u kombinaciji 1997. godine u Schladmingu, dokazujući još jednom ogroman talent. Ivica je bio jedan od najmlađih sudionika jer na Svjetska juniorska prvenstva dolaze 20-godišnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi olimpijski nastup u Salt Lake Cityu 2002. godine proslavio je odličnim 9. mjestom u veleslalomu, a na idućim Zimskim olimpijskim igrama 2006. u Torinu osvaja srebrnu medalju u kombinaciji. Bilo je to prvo olimpijsko odličje za hrvatski zimski sport u muškoj konkurenciji. Slalomsku je utrku završio na 6. mjestu. Dolaskom u Torino Ivica je prštao od samopouzdanja, sa snažnim motivom da ostvari svoj dugogodišnji san:

Olimpijsku medalju! I uspio je. Na svom prvom pojavljivanju na stazi kombinacijskog spusta i slaloma u dvije vožnje, nije kalkulirao: bio je 14. nakon spusta, nakon prvog slaloma drugi te konačno, nakon drugog slaloma, ostao je na drugom mjestu i osvojio srebrnu medalju. U Vancouveru 2010. godine, uz srebrno odličje u superkombinaciji, osvaja srebro i u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. U veleslalomu je bio 7., a u superveleslalomu 16. Ivici je pošlo za rukom obraniti srebrnu medalju iz Torina i ponoviti uspjeh. Hrvatski skijaš je bio deveti nakon spusta, ali se petim vremenom u slalomu probio do postolja. Kao što je navedeno, Ivica u Vancouveru osvaja srebro i u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. U prvoj vožnji je s 58 stotinki zaostatka imao četvrto vrijeme, ali je u drugoj vožnji uspio poboljšati plasman te doći do prvog odličja u slalomu na Olimpijskim igrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Z1020/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Z1020/DPA/PIXSELL

Na svojim četvrtim ZOI u Sočiju 2014. stigao je i do četvrtog srebra, a trećeg uzastopnog u kombinaciji. Nakon spusta je držao sedmo mjesto sa 93 stotinke iza Norvežanina Kjetila Jansruda, da bi trećim vremenom u slalomu stigao do drugog mjesta ukupno sa 34 stotinke iza iznenađujućeg pobjednika Švicarca Sandra Vilette.

U svjetskom kupu je dosada upisao 26 pobjeda – 15 u slalomu i 9 u kombinaciji (5 super kombinacija, 4 klasična kombinacija), te po jednu u superveleslalomu i paralelnom slalomu. Uz to, ima i zlatno odličje u slalomu sa Svjetskog prvenstva u St. Moritzu 2003. godine, te brončano u supeveleslalomu na Svjetskom prvenstvu 2011. u Garmishu. Osvojio je i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2013. godine u austrijskom Schladmingu u disciplini super–kombinacija. Da je najsvestraniji skijaš današnjice, potvrdio je osvajanjem Velikog kristalnog globusa u sezoni 2010./11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Image
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Iako je na početku karijere smatran isključivo specijalistom za slalom Ivica Kostelić se razvio u jednog od najsvestranijih skijaša današnjice.

Velike probleme tijekom karijere predstavljaju mu ozljede. Poznato je da je alpsko skijanje vrlo težak i opasan sport, što iziskuje sklonost ozljedama puno prije nego u ostalim sportovima. Ali usprkos svemu, desetak operacija, koliko ih je Ivica imao tijekom karijere, uvijek se uspijevao vratiti i biti onaj stari Ivica, Janičin stariji brat. Ivica Kostelić je po izboru Sportskih novosti najbolji sportaš Hrvatske 2002., 2003., 2009., 2010. i 2011. godine, a po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora 2003., 2010., 2011. i 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlikovan je odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, a 2002. godine postao je dobitnik Državne nagrade za sport Franjo Bučar.

Trenirajući pod vodstvom oca, Ante Kostelića, svestranog sportaša i iznimnog skijaškog stručnjaka, višestruko je zadužio hrvatski sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored olimpijskih medalja i brojnih pobjeda u svjetskom kupu, a da i ne govorimo o osvajanju Velikog kristalnog globusa. Kada se 19. ožujka 2011. godine našao na pobjedničkom postolju zajedno sa Mariom Riesch, osvajačicom globusa u ženskoj konkurenciji, malo koji Hrvat koji prati sport nije mogao suspregnuti emocije. Kroz glavu su prolazile ozljede i sve tegobe kroz koje je obitelj Kostelić prolazila da bi u sportu Janica i Ivica bili ono što jesu. Veliki, najveći…

Alpsko skijanje toliko nam je radosti donijelo zahvaljujući toj obitelji, a da, osim Sljemena, ni poštenu skijašku stazu nemamo. Ipak, mi smo pomorska zemlja koja osvaja olimpijske medalje u alpskom skijanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo