SP u košarci / Drama u Španjolskoj: Hrvati u zadnjih pet minuta iščupali pobjedu

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kroz dodatnih pet minuta, zahvaljujući preciznosti Bogdanovića i Rudeža s crte za slobodna bacanja, hrvatski su košarkaši uspjeli iščupati pobjedu.

30.8.2014.
15:48
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski košarkaši pobijedili su Filipine sa 81-78 na startu Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, ali su za to trebali dodatnih pet minuta produžetka.

Filipinci na kraju mogu žaliti za propuštenom prilikom, jer su imali šut za pobjedu u osnovnih 40 minuta, ali je na sreću hrvatskih košarkaša Chanov pokušaj za tricu ostao na obruču. Kroz dodatnih pet minuta, zahvaljujući preciznosti Bogdanovića i Rudeža s crte za slobodna bacanja, hrvatski su košarkaši uspjeli iščupati pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav rasplet nitko nije mogao očekivati nakon početnih 10 minuta koje je Hrvatska završila vodstvom 23-9. Hrvatski košarkaši dobro su otvorili utakmicu, koristili visinsku prednost u napadačkim akcijama, a u obrani nisu ostavljali prostora opasnim filipinskim šuterima. Rezultat takve igre bio je vidljiv i na semaforu. Serijom 13-0 između 4. i 8. minute Hrvatska je povela 17-4 te prvu četvrtinu završila s uvjerljivih 23-9.

Iako je izbornik Repeša već pred kraj prve četvrtine ušao u rotacije i dao priliku desetorici igrača, svima osim Andrića i Hezonje, Hrvatska je uspijevala držati Filipince na pristojnoj razdaljini. Međutim, nekoliko bespotrebno izgubljenih lopti, prebrzo završenih akcija i neaktivnost pri kontroli skoka, otvorili su priliku filipinskim košarkašima, koju su i iskoristili u posljednjih minutu i pol druge četvrtine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom je razdoblju Hrvatska ostala bez ubačaja, Alapag i Chan pogodili su prve dvije trice za Filipince koji su uspjeli poluvrijeme završiti sa, za njih odličnih, šest poena zaostatka (37-31).

Repeša je veći dio treće četvrtine odigrao s početnom petorkom (Lafayette, Simon, Bogdanović, Šarić, Tomić), koja je bila najzaslužnija za stvaranje početne prednosti, ali Filipinci su zadržali priključak. U posljednjoj minuti treće dionice filipinski košarkaši su stigli na samo tri poena zaostatka (52-49) i samo zahvaljujući sretnim okolnostima, tehničkoj pogrešci Williama zbog simuliranja i trici Markote sa sirenom, Hrvatska je u završnih deset minuta unijela osam koševa viška (57-49).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, umjesto ulaska u mirnu završnicu, dogodilo se upravo suprotno. Filipinci predvođeni centrom Brooklyn Netsa Andrayom Blatcheom dostizali su, a u 38. minuti prvi put i prestigli Hrvatsku (66-69). Simon i Šarić vratili su prednost na stranu naše reprezentacije, ali u već opisanoj završnici regularnog dijela Filipinci su mogli do šokantne pobjede.

U dodatnih pet minuta Hrvatska se opet mučila, ali stigla do dva boda, jedine vrijednosti koju valja zadržati s otvaranja Svjetskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku je do teške pobjede s 26 koševa predvodio Bojan Bogdanović. Simon je ubacio 12, uz 7 skokova i 3 asistencije. Šarić je postigao 10 koševa uz 9 skokova, a Ante Tomić imao 8 poena, 11 skokova i 4 asistencije.

Kod Filipinaca prednjačio je Blatche s 28 koševa i 12 skokova. Za Jasmina Repešu vrlo zabrinjavajuć podatak može biti što je najniža reprezentacija na prvenstvu uspjela njegovim izabranicama uzeti čak 14 napadačkih skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vremena za dublje analize nema, jer će već za manje od 24 sata Repešina momčad biti na novom, znatno zahtjevnijem ispitu. Hrvatsku u nedjelju, s početkom u 13,30 sati čeka ogled s Argentinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA - FILIPINI 81-78 (23-9, 14-22, 20-18, 14-22, 10-7)

SEVILLA, Gradska sportska dvorana. Gledatelja: 5000. Suci: Reyes (Meksiko), Alamiri (Kuvajt), Rocha (Portugal)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRVATSKA: Tomić 8, Andrić, Lafayette 4, Bogdanović 26, Šarić 10, Rudež 4, Ukić 5, Simon 12, Markota 5, Hezonja, Žorić 4, Babić 3

FILIPINI: Alapag 4, Tenorio 2, Chan 17, William 6, David, De Ocampo 5, Norwood 2, Blatche 28, Fajardo 2, Dalistan 2, Aguilar -, Pingris 10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo