KANAĐANIN U 'BRLOGU' / Medveščak ima novog trenera

Image
Foto: Medveščak

Doug Shedden novi je glavni trener Medveščakove KHL momčadi. Kanadskom stručnjaku, a nekad i iskusnom NHL igraču, ovo će biti premijerna sezona u Kontinentalnoj hokejskoj ligi.

9.10.2014.
10:12
Medveščak
VOYO logo

DougShedden novi je glavni trener Medveščakove KHL momčadi. Kanadskom stručnjaku, a nekad i iskusnom NHL igraču, ovo će biti premijerna sezona u Kontinentalnoj hokejskoj ligi.

''Iskustvo igranja u NHL-u, vođenje sjevernoameričkih timova kao i nacionalnih reprezentacija, rušenje rekorda AHL-a u pobjedama te osvajanje Spengler kupa puno govore o Sheddenu kao treneru i radniku. Vjerujem da je on pravi  izbor za našu momčad i nadam se kako će donijeti potrebnu energiju i snagu koja nam je potrebna za uspješan plasman ove sezone'', kratko je, ali jasno predstavio novog Medveščakovog trenera DamirGojanović, predsjednik kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Drago mi je što je Medveščak bio zainteresiran da dođem ovdje. Ovo je prilika koja se ne propušta i radujem se ovom izazovu. Ne samo zbog toga što je KHL izvrsna, moćna i profesionalna liga, već i zbog toga što je Zagreb odlično mjesto za život. Prije nekoliko godina, kada sam bio trener Zuga, u Zagrebu smo odigrali neke pripremne utakmice. Tako da sam već tada upoznao ovaj grad i klub, a i moj najbolji prijatelj SteveGatzos igrao je u Medveščaku krajem 80-ih. Uvijek mi je pričao samo dobre stvari o Medveščaku i o tome koliko je uživao igrati u njemu i u Zagrebu. Znam da je ovo moja prva sezona u KHL-u i znam da neće biti lako, bit će tu mnogo novih gradova i klubova koje ću morati upoznati, mnogo novih igrača koje možda dosad nisam vidio, ali opet, bit će to sigurno predivno iskustvo uz puno odličnih utakmica'', oduševljeno je najavio svoj dolazak u zagrebački Medveščak trener Doug Shedden.

Doug Shedden (1961.) je, nakon dugogodišnje igračke karijere, u trenerske vode uplovio 1992. godine. Prvih jedanaest sezona je zanat brusio kao glavni trener u sjevernoameričkim ligama, CHL-u (Wichita Thunder, Memphis RiverKings), UHL-u (Flint Generals) i ECHL-u (Louisiana IceGators). Četiri puta je osvojio naslov prvaka CHL-a (Ray Miron President’s Cup), dva s Wichita Thunderom 1993./1994. i 1994./1995. te dva s Memphis RiverKingsima 2001./2002. i 2002./2003., dok je pak s Flint Generalsima osvojio Colonial kup (1999./2000.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi angažman u AHL-u dobio je 2003. godine od strane St. John's Maple Leafsa, a 2004./2005. je srušio klupski rekord Maple Leafsa ostvarivši 46 pobjeda u osnovnom dijelu AHL-a. Nakon dvije sezone u redovima Maple Leafsa, Shedden se preselio u Europu gdje ga je čekalo mjesto glavnog trenera kod finskog prvoligaša HIFK-a s kojim se na kraju borio za brončanu medalju Liige (HIFK izgubio od HPK). HIFK je 2006./2007. zamijenio Jokeritom koji je te sezone doveo do finala Liige i srebra. Srebro i ostanak kod Džokera još jednu sezonu, Sheddenu je 2007./2008. omogućilo priliku da se prvi put okuša i kao izbornik u finskoj reprezentaciji. Sa Svjetskog prvenstva Elitne divizije 2008. u Finsku se, zajedno sa svojim izabranicima, vratio s brončanom medaljom oko vrata. Godine 2013. ponovo je bio dio SP-a Elitne divizije, ali kao pomoćni trener kanadske reprezentacije.

Posljednjih šest sezona Shedden je bio glavni trener švicarskog prvoligaša Zuga i u tom razdoblju je Zug pet puta zaigrao u polufinalu NLA. Osim toga, u svojoj biografiji ima upisana i pet nastupa na Spengler kupu, kao i jedan osvojen 2012./2013. Naime, posljednjih pet sezona bio je glavni trener Teama Canade, momčadi koja je sastavljena pretežno od Kanađana koji igraju u Europi i koja već tradicionalno nastupa na Spengler kupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znam dosta Medveščakovih igrača, nekolicinu njih sam prije trenirao, i nadam se da ću uz svoje znanje i iskustvo te uz dobar sustav i strukturu rada, momčadi osigurati još bolji rezultat. Gledao sam ih u Helsinkiju protiv Jokerita. Momčad izgleda jako dobro. Imamo dobre linije, a i prema onome što sam o igračima vidio na papiru, znam da mogu u svakoj utakmici dati najbolje od sebe'', ukratko je Shedden prokomentirao momčad kojom će kormilariti ove sezone, dodavši:

''Idemo učiniti sve da ovu momčad odvedemo u doigravanje!''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme kada je bio igrač Shedden je odigrao 416 NHL utakmica za Pittsburgh Penguinse, Detroit Red Wingse, Quebec Nordiquese i Toronto Maple Leafse. S Penguinsima je proveo pet godina, postizao je +60 bodova po sezoni, a dvije sezone je bio desno krilo Maria Lemieuxa.

Shedden momčad preuzima već danas u Rigi, a svoju 'premijeru' pred domaćim navijačima imat će u utorak 14. 10. u 19:30 sati u Domu sportova u utakmici Medveščaka i Slovana iz Bratislave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo