LOPTA JE OKRUGLA / Chelsea igra za povijesni uspjeh

Image
Foto: nairaland.com

Nogometaši Chelseaja i Benfice u srijedu navečer će u Amsterdamu odmjeriti snage u finalu Europske lige. Ako pobijedi, Chelsea postat će prvi klub u povijesti koji je godinu za godinom osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu

14.5.2013.
15:40
nairaland.com
VOYO logo

Obje momčadi europski put su započele u Ligi prvaka, ali su zbog loših rezultata u natjecanju po skupinama, 'sreću' morale potražiti u drugom po važnosti europskom kupu.

Ako u Amsterdamu pobijedi Chelsea postat će prvi klub u povijesti koji je godinu za godinom osvojio Ligu prvaka i Europsku ligu, a 'Bluesi' bi u slučaju trijumfa postali i tek četvrti klub koji je pobijedio u sva tri klupska natjecanja (Kup Uefa/Europska liga, Kup prvaka/Liga prvaka, Kup kupova) pod okriljem Uefe. To su do sada uspjeli tek Juventus, Ajax i Bayern.

Za oba kluba finale EL bit će i prilika za prvi trofej i spas ove sezone. Portugalci će imati i dodatan motiv jer na europski trofej čekaju više od 50 godina, točnije od 1962. godine i osvajanja tadašnjeg Kupa prvaka. Benfica je već jednom igrala u finalu ovog natjecanja, 1983. godine no izgubila je od Tottenhama.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

"Osvajanje Europske lige bio bi jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti našeg kluba. Imamo priliku osvojiti prvi europski trofej nakon više od 50 godina čekanja," kazao je trener portugalskog sastava Jorge Jesus.

Njegov kolega na suparničkoj strani Rafael Benitez već je imao priliku slaviti u ovom natjecanju i to s Valencijom 2004. kada se ovo natjecanje još zvalo Kup Uefa.

"Bilo bi sjajno napustiti klupu Chelsea s naslovom pobjednika. No, neće nam biti lako. Dobro poznajem Benficu, njezina trenera i igrače. Radi se o vrhunskom sastavu," kazao je španjolski stručnjak.

Chelsea i Benfica do sada su međusobno igrali samo dva puta i to prošle sezone u četvrtfinalu Lige prvaka. Ova puta je slavio engleski sastav. U Lisabonu 1:0, a u Londonu 2:1.

Za trojicu igrača Ramiresa, Davida Luiza i Nemanju Matića utakmica će imati i dodatan značaj jer će igrati protiv svojih bivših suigrača. Ramires i Luiz su dres Benfice zamijenili dresom Bluesa, dok je Matić krenuo u suprotnom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

"Uvijek ću navijati za Benficu, ali ne i sutra. Ja sam sada igrač Chelsea i razmišljam jedino o Bluesima. U ovom finalu ću dati sve od sebe kako bi slavili navijači Chelsea," kazao je Brazilac Ramires koji je igrao za Benficu prije nego što je 2010. preselio na Stamford Bridge.

Jednako razmišlja i njegov sunarodnjak Luiz koji je četiri godine bio član Benfice prije nego što je 2011. preselio u London.

"Ne razmišljam previše o tome. U Portugalu mi je bilo sjajno, tamo i dalje imam niz prijatelja, no zanima me samo osvajanje trofeja u dresu Chelsea," kazao je Luiz.

AMSTERDAM. Stadion Arena - 52.342 gledatelja, Sudac: Bjorn Kuipers (Nizozemska);

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BENFICA:

Artur - Almeida, Luisao, Garay, Melgarejo - Gaitan, Salvio, Matić, Perez - Cardozo, Lima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CHELSEA:

Cech - Azpilicueta, David Luiz, Ivanović, Cole - Ramires, Lampard, - Moses, Mata, Oscar - Torres

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo