Ministar poručio šimuniću / 'Pronaći ću ti dobrog profesora da ti objasni što znači taj poklič'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pobjeda Hrvatske nad Islandom gotovo je pala u drugi plan zbog postupka Josipa Šimunića koji je s gledateljima vikao 'Za dom spremni'. Iz političkih krugova dolaze brojne negativne reakcije na njegov potez.

20.11.2013.
12:57
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Josip Šimunić izazvao je veliku pozornost kada je nakon završetka utakmice uzeo mikrofon i s gledateljima vikao 'Za dom spremni'. Gotovo svi europski mediji su prenijeli tu vijest i gotovo zasjenili onu da je Hrvatska otišla na Svjetsko prvenstvo. Šimunić je odmah nakon utakmice pokušao opravdati svoj čin.

"Kakav Fare, kakve tužbe, kazne, nemam se čega stidjeti. Zbog tog 'Za dom spremni' i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima smetaju ti povici mogli bi malo nešto pročitati i proučiti povijest?!",  rekao je poslije utakmice hrvatski branič.

Na njegov istup ubrzo je reagirao i ministar Željko Jovanović.

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora povijesti i shvatiš kakav je to poklič ‘Za dom spremni!’", napisao je Jovanović na facebooku.

Šimunićev istup komentirali su neki saborski zastupnici, poručivši da je njegov potez sramotan i kažnjiv.

"To je bio sramotan i nedopustiv čin. Očekujem da nadležna tijela poduzmu određene korake protiv njega, jer Šimunić je prekršio hrvatski Ustav. Takvo ponašanje je u ovoj zemlji kažnjivo", rekao je Milorad Pupovac.

"To je potpuno nedopustivo, ne pravda ga ni euforija i atmosfera. Naši bi reprezentativci trebali znati što se u ovoj zemlji smije, a što ne", komentirala je Šimunićev postupak Gordana Sobol iz SDP-a.

"Tužno, jadno i nadasve štetno. Mislim da ni sam gospodin Šimunić nije svjestan što je učinio. Taj je povik jedan od simbola zločinačkog režima koji je davno osuđen. To je protiv hrvatskog Ustava i kažnjivo je, a u krajnjoj liniji i primitivno", rekla je Jadranka Kosor.

Još uvijek se ne zna hoće li braniču hrvatske reprezentacije uslijediti kazna zbog njegova poteza.

Željko Jovanović zatražio je hitno očitovanje predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše i Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera o incidentima koji su se dogodili jučer tijekom i nakon nogometne utakmice Hrvatska-Island.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska - Island, a vezano uz uzvikivanje parola od strane navijača, a također i igrača Josipa "Joea" Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče: "Za dom spremni!" i "Hajmo ustaše!", ovim putem Vas molimo za hitno očitovanje o Vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog", stoji u zahtjevu kojeg je potpisao ministar Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo