dm
Tri stvari koje morate znati o slanutku
Thinkstock

novosti

Zrno po zrno

Tri stvari koje morate znati o slanutku

Slanutak je jedna od najraznovrsnijih namirnica koja se koristi u pripremi predjela, grickalica, burgera, juha - pa čak i deserta.

Brašno od slanutka idealno je za sve one koji izbjegavaju gluten ili ga ne smiju jesti. No, to nisu jedini razlozi zbog kojih slanutak možemo nazvati superhranom.

Po čemu je slanutak super?

  1. Vitamini, minerali ili kakve veze slanutak ima s PMS-om?

Slanutak je bogat željezom, cinkom, fosforom i vitaminima B skupine, a sadrži i tri nutrijenta koja pomažu umanjivanju simptoma PMS-a: magnezij, mangan i vitamin B6. Kao i većina mahunarki, slanutak pomaže balansiranju pH vrijednosti odnosno reguliranju kiselosti organizma.

Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži oko 15 grama proteina i zato je idealna namirnica za sve one koji izbjegavaju meso ili ga uopće ne jedu jer proteini, između ostalog, reguliraju razinu šećera u krvi i pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase.

  1. Za snažno srce

Slanutak ima visoki udio magnezija koji je ključan za kardiovaskularno zdravlje. Naime, niske razine magnezija povezuju se s rizikom od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Svakako ne smijemo zanemariti i omega 3 kiseline koje štite srce.

  1. Doprinosi gubitku težine

Slanutak je bogat vlaknima i proteinima, a istovremeno ima nisku kalorijsku vrijednost. Dodavanje slanutka bilo kojem jelu - bilo da se radi o juhi ili namazu - učinit će jelo zasitnijim, a istovremeno će doprinijeti održanju razine šećera u krvi, a time i očuvanju energije.

Kako uvrstiti slanutak u svakodnevnu prehranu?

Već smo spomenuli da je slanutak jedna od najraznovrsnijih namirnica od koje možete pripremati sve od deserta do grickalica. Preporučujemo vam da skoknete do svog dm-a po dmBio slanutak (uz sve gore navedene prednosti, dmBio slanutak organske je proizvodnje). Već danas možete pripremiti zdravi burger od mrkve i slanutka ili sendvič od avokada sa slanutkom koji možete ponijeti na posao.

 

 

 

 

Reci što misliš!