Prima
Razvoj kuhinje: Fascinantna povijest najdraže prostorije u domu
Thinkstock

novosti

koncept kuhinje

Razvoj kuhinje: Fascinantna povijest najdraže prostorije u domu

Možete li zamisliti život bez kuhinje u svom stanu ili kući? Noćna mora, zar ne?

Kuhinje su neophodna komponenta modernog načina života te su postale omiljeno okupljalište za obitelji i društvo. Koncept kuhinje je najčešće otvoren te se ona nerijetko spaja s blagovaonicom.  

S obzirom na važnost kuhinje danas, nevjerojatna je činjenica da su kuhinje u nedalekoj prošlosti bile najmanje bitna ili čak nepoželjna prostorija u domu. Očito je da su kuhinje tijekom stoljeća prošle brojne tehnološke i društvene promjene, ali ono što možda nije tako očito je zašto i kako su se te promjene dogodile!

Ako gledamo razvoj kuhinje kroz povijest, one nisu bili luksuzni prostori niti prostorije u kojima bi obitelj provodila vrijeme ili održavala zabave. Kuhinje su bile mračne, vruće, ispunjene čudnim mirisima i sklone požarima. Iz svih tih razloga, kuhinja je najčešće bila smještena što dalje od društvenih i privatnih soba u kući. Ljudi iz visoke klase su čak i slavili isključivanje od hrane te su njihove blagovaonice bile što dalje od kuhinje, tako daleko da se sakrije miris hrane. I ljudi iz nižih klasa su pozicionirali kuhinju daleko od središta kuće, lociravši  je u stražnji dio doma pored vanjskih radnih prostora.

Pa kako se dogodila transformacija kuhinje od neželjene prostorije do „trofeja“ svakog doma? Idemo redom…

Kuhinje u srednjem vijeku

U prvim društvima, kuhalo se praktički na otvorenoj vatri. Tadašnji način života se vrtio oko plamena. Vatra je bila izvor topline, svjetla i sigurnosti. S vremenom se mijenja oblik doma od jednosobnog do višesobnog. Dijeljenje prostorija se možda ne čini kao velika promjena, ali ona je učinila naš dom onakvim kakvih ga znamo danas.

U srednjem vijeku život je bio usredotočen oko otvorenog kamina. Dim i čađa bili su stalna smetnja za oči i pluća te su predstavljali problem sve do 16. stoljeća kada su dimnjaci postali široko korišteni u kućama.

Kuhinje u 17. i 18. stoljeću

Politika i ekonomski trendovi su imali veliki utjecaj na dizajn i funkciju kuhinje u 17. i 18. stoljeću. Pojačane trgovačke veze između Europe, Amerike i Azije donijele su novu hranu i nove izazove u kuhinju. U 18. stoljeću u Europi i Americi je prevladavao francuski stil kuhanja, s pomno razrađenim jelima, formalnom stolnom dekoracijom i strogo definiranim protokolima. Posluga je bila zadužena za pripremu hrane, ali i za čišćenje i održavanje sve većeg broja posuđa, pribora za jelo i peći. Priprema hrane za obrok je uključivala višesatan posao, a večere zbog velikog broja sljedova su trajale po nekoliko sati.

Kuhinje u 19. stoljeću

Jednom kad je krenuo, tehnološki napredak u kuhinji bio je nezaustavljiv, a sve promjene su bile usmjerene na smanjivanje radne snage u kuhinji i skraćivanje vremena kuhanja. U upotrebu su ušle peći od lijevanog željeza koje su zamijenile dotadašnje kamene kamine. Peći od lijevanog željeza su bile efikasnije zbog većeg kapaciteta grijanja i bržeg kuhanja.

Lijevano željezo se smatralo velikim tehnološki napretkom - moglo se oblikovati na različite načine te je vrlo dobro podnosilo temperaturne promjene, od visokih do niskih temperatura. Visoka klasa je i dalje držala kuhinju u zabačenom dijelu kuće, što dalje od prostorija za formalna primanja poput salona. Takav luksuz nisu imali ljudi iz nižih klasa, gdje je kuhinja generalno bila smještena unutar centralnog životnog prostora. Kuhanje je i dalje bilo ženski posao te kuhinja i dalje nije bila mjesto za zabave i druženja.

U 20. stoljeću se rapidno mijenja koncept kuhinje. Rastuća tehnologija, novi materijali, masovna proizvodnja učinili su svoje i od kuhinje stvorili omiljenu prostoriju u domu. Kuhinje se danas više ne skrivaju nego su ponos svakog doma.  

Za daljnji razvoj kuhinja brine se Prima koje već dugi niz godina obogaćuje domove s kreativnim rješenjima te sa svojim korisnicima dijeli ljubav prema lijepom dizajnu i inovacijama. 

Izdvojeno

Reci što misliš!