Prima
Moderni dom- razvoj kuhinje u 20. stoljeću
Thinkstock

novosti

PRIMA

Moderni dom- razvoj kuhinje u 20. stoljeću

Industrijska revolucija pokrenula je val novih izuma, pad cijena i uvela nove načine razmišljanja poput ekonomske i ergonomske učinkovitosti.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće glavni cilj su bile uštede vremena u tvorničkoj proizvodnji, a taj se  „trend“ prelio u sve sfere života, pa tako i na dizajn kuhinja.

Kuhinje 19. stoljeća su imale jako malo prostora za skladištenje jer kuhinjski ormarići još uvijek nisu postojali.  Godine 1899. osnovana je tvrtka Hoosier Manufacturing, koja je uvela samostojeći prostor za pohranu kuhinjskih stvari, poznat kao Hoosierov ormarić. U njega su bile ugrađene brojne značajke za uštedu prostora kao što su gornji i donji ormarići te prostori za skladištenje namirnica poput brašna i šećera. Iako ormarić Hoosier nije bio velik, ispunio je prazninu u kućanstvu i učinio je rad u kuhinji puno učinkovitijim.

U dvadesetim godinama 20. stoljeća, ergonomska učinkovitost u kuhinji učinila je  veliki korak naprijed sa stvaranjem malene, ali učinkovite Frankfort Kitchen. Ovaj napredni dizajn kuhinje, uveden u Njemačkoj, bio je usredotočen na stavljanje svih potrebnih kuhinjskih predmeta na dohvat ruke. Iako ovo zvuči kao standardna praksa za današnju kuhinju, ideja o projektiranju takve kuhinje bila je revolucionarna i dovela je do stvaranja tzv. "zlatnog trokuta", koncepta u kojem je razrađen najefikasniji položaj sudopera, pećnice i hladnjaka.

Ideja "opremljene kuhinje", u kojoj su aparati postali više integrirani, bila je važna preobrazba za kuhinju 30-ih i 40-ih godina. Uređeni kabineti s aparatima pomogli su stvoriti više svrhovit i lijep dizajn interijera.

Proizvodni napredak i stambeni rast poslije Drugog svjetskog rata imali su ogroman utjecaj na kuhinju današnjice. Povećana je potražnja za kuhinjskom tehnologijom i opremom. Inovativnosti u ventilacijskim sustavima, pećnicama, hladnjacima, perilicama posuđa i radnim pločama učinili su kuhinju tišom, čišćom, bolje organiziranom i jednostavnijom za rad. U osnovi, kuhinja polagano postaje ponos svakog doma.

U 60-im i 70-im godinama su se odvijale druge društvene promjene koje su utjecale na stil kuhinje. Osim kuhinjskih aparata, počinje se sve više voditi briga o izgledu posuđa i kuhinjskih pomagala.

Do 1980-ih, stvorila se ideja o potpuno otvorenoj kuhinji s aparatima koji nisu samo funkcionalni, već i izgledaju odlično. Rođena je „trofejna“ kuhinja, kuhinja za pokazivanje, druženje i zabavljanje gostiju.

Da bi i vaša kuhinja uvijek bila ponos doma, već godinama se brine Prima, najraznovrsnijom ponudom kvalitetnih proizvoda uz atraktivne cijene i profesionalnu uslugu. Misija Prime je kontinuirano unapređenje proizvodnje te praćenje i oblikovanje trendova kako bi svaki kupac dobio dom iz snova.
Ako razmišljate o „updateanju“ kuhinje, svratite u jedan od 55 Priminih prodajnih centara u Hrvatskoj ili posjetite www.prima-commerce.hr.
 

Izdvojeno

Reci što misliš!