Tri, dva, jedan - kuhaj! / Arhiva
Četiri sloja nadjeva sljubljena u harmoniji - međimurska gibanica
RTL

prvi izazov

Četiri sloja nadjeva sljubljena u harmoniji - međimurska gibanica

Preostalih šest natjecateljica u prvom je večerašnjem izazovu spremalo međimurske gibanice.

U sedmoj epizodi RTL-ovog showa "Tri, dva, jedan - peci!", natjecateljice su prvo morale pripremati mađarske gibanice.

Ovako su izgledali njihovi recepti:

Ana Mišković

Za tijesto:
1 kg brašna
2 jaja
150 g maslaca
2 dcl vrhnja
Na vrh noža soli
Po potrebi mlake vode ako je tijesto pretvrdo

Za nadjev 1
1 kg kiselih jabuka
2 žlice šećera
1 vrecica vanilin šećera
2 žlice krušnih mrvica

Za nadjev 2
200 g maka
50 g šećera
1/2 vrecice vanilin šećera
2 dcl mlijeka
50 g sušenih brusnica

Za nadjev 3
250 g mljevenih oraha
5 dcl mlijeka
2 žlice meda
3 žlice šećera

Za nadjev 4
500 g svježeg kravljeg sira
100 g šećera
3 jaja
50 g maslaca
Na vrh noža soli

Za ukrašavanje
50 g šećera u prahu

Priprema
Tijesto
Brašno stavite na odgovarajuću radnu plohu. U njemu napravite udubinu. U nju dodajte jaja, vrhnje, umučeni maslac i sol. Dodajte i mlake vode ako je tijesto pretvrdo. Umijesite mekano tijesto. Od tijesta napravite grudu i lagano je namažite uljem kako ne bi dobila koricu. Ostavite sa strane na toplom oko 1h.

Nadjev 1
Operite pa ogulite jabuke. Naribajte ih na krupni ribez. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećeromi krusnim mrvicama. Ovaj nadjev namazite kao prvi nadjev na koru.
Nadjev 2
Izmješajte mak, šećer i vanilin šećer. Mješavinu poparite vrućim mlijekom i dobro promješajte te dodati brusnice. Pazite da smjesa ne ostane gusta i po potrebi dodajte jos vrućeg mlijeka.
Nadjev 3
Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom. Dodajte im med i šećer i dobro izmiješajte.
Nadjev 4
Sir ocijedite i dodajte mu šećer i umućeni maslac. Malo posolite i dobro izmiješajte.

Izrada
Tijesto podijelite na četri dijela. Od tijesta razvaljajte četiri kore prema veličini lima za pečenje. Lim obložite masnim papirom. Na njega položite jednu koru. Premažite je nadjevom od jabuka (nadjev 1), prekrijte korom pa premažite nadjev od maka (nadjev 2). Prekrijte novom korom i premažite je nadjevom od oraha (nadjev 3). Premažite nadjevom od sira (nadjev 4) pa prekrijte zadnjom korom. Pecite na 170°C oko 40 min.

Ukrašavanje: Posišpajte kolač šećerom u prahu

Maja Lajpold

- recept je sa kalup veličine 25x30 otprilike

TIJESTO:
1 kg glatkog brašna
10g soli
1,5 dcl ulja
mlake vode po potrebi
1 žlica octa

- od navedenih sastojaka zamijesiti mekanije tijesto te ga pustiti da pokriveno odstoji dok pripremamo namirnice za nadjev

1. NADJEV:
200g mljevenog maka
1,5-2 dcl mlijeka
50g šećera
2 žlice meda

2. NADJEV:
500g svježeg sira
2-3 jaja
prstohvat soli
korica limuna
100g šećera
1 VŠ

3. NADJEV:
200g oraha
100g šećera
žlica ruma
1,5-2 dcl mlijeka
malo korice citrusa

4. NADJEV:
700g kiselkastih ribanih jabuka (granny smith)
100g šećera
cimet

malo soka od limuna

OSTALO:
maslac za mazanje kora
po želji kiselo vrhnje

- nakon što smo zamijesili tijesto sameljemo orahe, mak i ogulimo i naribamo jabuke te ih polijemo sa sokom limuna

- tada razvučemo tijesto preko plagano pobrašnjenog stolnjaka na veličinu da možemo izrezati 12 kora. Kore moraju biti jako tanke, prozirne pa se zato moraju pažljivo vući kako ne bi pukle. Tako razvučeno tijesto optrgamo okretnim pokretima između dva prsta i pustimo ga da se suši.
-za nadjeve od oraha i maka zakipimo mlijeko i prelijemo preko mješavine ostalih sastojaka iz recepta, jedino rum u orasima dodajemo na kraju. Nadjev ne smije biti niti pretekuć niti pregust. Ako je gust gibanica će biti suha, a ako je tekući, kore se neće osjetiti i bit će gnjecava.
- naribane jabuke procjedimo, dodamo im šećer i cimet po ukusu izmješamo i još jednom prije nadjevanja lagano procijedimo (ne previše jer one daju sočnost)
- sir lagano procijedimo i promiksamo sa šećerom, jajima i ostalim navedenim sastojcima
- presušeno tijesto izrežemo u 12 kora veličine kalupa, kalup premažemo sa rastopljenim maslacem, stavimo prvu koru, premažemo maslacem i tako još dvije kore, nadjev od maka, kora, maslac,kora, nadjev od sira, kora, maslac, kora,maslac, nadjev od oraha, kora, msalac, kora, maslac nadjev od jabuka i na kraju tri kore između premazane sa maslacem. Gornju koru tako?er premazati sa maslacem, a po ukusu se može zaliti i sa kiselim vrhnjem.
- Gibanicu probosti duzim nožem na par mjesta te peći na 180 oko 40 minuta.
- Najbolje je rezati je kad se malo ohladi.


Marijana Zlomislić

Sastojci:
12 domacih osušenih kora (brašno, sol, malo ulja, malo octa, topla voda)

Fil od maka:
200 g mljevenog maka 
cimet, klincici, vanilija, malo ruma
100 g šecera
250 - 300 ml vruceg mlijeka 
50 g otopljenog maslaca

Fil od sira:
500 g svježeg sira 
3 jaja 
korica limuna 
100 g šecera 
1 žlica gustina 
50 g otopljenog maslaca

Fil od oraha:
250 g mljevenih oraha  
150 g šecera 
200 - 250 ml vruceg mlijeka 
malo ruma, cimeta, klincica, vanilije

Fil od jabuka: 
1 kg neoguljenih jabuka - oguliti i naribati 
50 g šecera
vanilija, cimet
1 žlica gustina

Ostalo:
rastopljeni maslac

Na namašceno dno lima dimenzija 20x30cm staviti prvu koru, poškropiti maslacem i tako poredati tri kore. Rasporediti fil od maka (mlijeko zakuhati sa šecerom i dodacima, te dodati mak i kuhati dok ne omekša, dodajuci mlijeka po potrebi, treba se dobiti fino kremasta smjesa). Staviti na fil od maka dvije kore (svaku koru uvijek poškropiti maslacem) pa rasporediti fil od sira (izmiksati sve sastojke), opet dvije kore pa fil od oraha (u kipuce mlijeko s aromama dodati orahe), dvije kore pa fil od jabuka, te tri kore na vrh, obilno premazati maslacem i peci na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Izvaditi, premazati maslacem i prekriti suhom krpom, te pustiti da omekša.

Martina Dorotić

TIJESTO:
1 jaje
250 g glatkog brašna 
0,5 dcl ulja
pola žlicice soli
mlaka voda
120 g maslaca (otopiti na premazivanje pleha i kora)
-tijesti izraditi i ostaviti da odmori (folija), prirediti nadjeve
-kada se odmori, vagnuti na 5 dijelova

NADJEVI:
MAK: 
15 dkg mljevenog maka
10 dkg šecera + 1 vanilija
1 dcl mlijeka
pola žlicice cimeta
-zagrijati mlijeko ostale sastojke pomiješati pa dodati mlijeko do potrebne gustoce

SIR:
30 dkg svježeg sira
1 jaje
15 dkg šecera + 1 vanilija
limunova korica
-vilicom izraditi sir i dodati ostalo

ORAH:
15 dkg oraha
10 dkg šecera
cep ruma
1,5 dcl mlijeka
-zagrijati mlijeko ostalo pomiješati pa dodati mlijeko do potrebne gustoce

JABUKE:
30 dkg ocišcenih naribanih jabuka
10 dkg šecera 1 vanilija
žlicica cimeta
-naribati dodati ostalo i prije nego stavimo na koru stisnemo rukama višak soka

-premažemo pleh sa maslacem stavimo 1 koru opet premažemo mak, 2 kora premažemo sir 3 kora premažemo orah 4 kora premažemo jabuke 5 kora obilno premažemo
-pecemo na 180 kojih 30tak minuta zadnjih par minuta jace pecemo gore
-ohladimo i poštaubamo

Nikolina Dianežević

Vuceno tijesto: 
-    600 g glatkog brašna
-    1 cajna žlicica soli
-    350 ml mlake sirutke
-    150 g maslaca  ili ulja za premazivanje

Otopite maslac i ostavite da se malo ohladi. 
Za tijesto u posudi pomiješajte brašno sa soli i mlakom sirutkom, te umijesite tijesto
Tijesto mijesite otprilike 5-10 minuta kako bi dobilo svilenu teksturu (što ga dulje mijesite, biti ce elasticnije), a zatim poklopite posudu i ostavite na toplom da odmara otprilike 20-25 minuta.
Razvlaciti taanko pa izrezati 10-12 listova velicine  25*19 (tijesto se može i podijeliti na više manjih dijelova pa rezati više puta listove).
Prosušiti tijesto.
Pecnica na 180°C.


NADJEV 1:
-    200 g maka
-    oko 1,5 dl zakuhanog mlijeka
-    šecer po ukusu (2 žlice)
-    korica limuna
-    malo cimeta
U mljeveni mak stavite šecera, malo naribane korice neprskanog limuna, poparite sa odredenom kolicinom vruceg mlijeka (nemojte odmah sve dodati jer morate dobiti gušcu mazivu smjesu) i dobro promiješajte.

NADJEV 2:
-    250 g sira
-    1 jaje
-    2-3 žlice šecera
-    vanilin šecer
Sir dobro razgnjeciti vilicom (izmiksati), u to dodati jedno jaje, šecer i naribanu koricu od limuna pa sve skupa sjediniti u jednu smjesu.

NADJEV 3:
-      20 dkg oraha
-     2-3 žlice šecera
-      nekoliko kapi ruma
-     2 dcl mlijeka

NADJEV 4: 
-    30 dkg naribanih jabuka
-     2-3 žlice šecera
-     1 vanilin šecer
-     malo cimeta

Slažemo prosušene 3 kore na dno, premažemo maslacem svaku koru izmedu, stavljamo nadjev 1 od maka. Opet 2 komada kora (premazivati ih maslacem rastopljenim izmedu), pa nadjev 2 od sira, 2 kore premazane maslacem izmedu, pa nadjev 3 od oraha, opet 2 kore premazane maslacem. Završimo sa nadjevom od ribanih jabuka i na kraju 3 kore premazane maslacem izmedu.
Peci na 180°C oko 30-40 min.
Po potrebi pokriti folijom da ne zagori.
Posuti šecerom u prahu po želji.


Tatjana Car 

1/2 kg brašna
malo soli
250 - 300 ml mlake vode
Umijesiti tijesto da bude mekano ali ne smije se lijepiti za ruke.
Podijeliti na 12 jednakih djelova,razvaljati i razvlaciti rukama tanke kore i izrezati na dimenziju 25x20 cm.Svaku koru posebno ostaviti da se osuše.

Fil od maka 
200 gr mljevenog maka
2 dl mlijeka..prokuhano
50 gr šecera
vanilin šecer

Fil od jabuka
700 gr jabuka
50 gr šecera
1/2 žlicice cimeta

Fil od sira
1/2 kg svježeg sira
3 jaja
prstohvat soli
50 gr maslaca
5 žlica šecera

Fil od oraha
150 gr mljevenih oraha
80 gr šecera
150 gr maslaca otopliti za premazivanje kora


Namazati pleh sa otopljneim maslace, staviti 3 kore i slagati fil od maka - 2 kore, premazati, fil od sira, 2 kore, premazati, fil od oraha, 2 kore - premazati fil od jabuka - 3 kore - premazati i peci u pecnici na 180-200 stupnjeva oko 30 minuta.


Izdvojeno

Reci što misliš!