Brže, više, svetije...

Redovnice nastupaju (u atletici): Vatikan osnovao atletsku reprezentaciju

Redovnice nastupaju (u atletici): Vatikan osnovao atletsku reprezentaciju
Screenshot (Youtube)

Vatikanski atletski savez prvi je sportski savez ustanovljen pri Svetoj Stolici

Brže, više, svetije... Novoosnovani vatikanski atletski tim, koji ima ambiciju sudjelovati na međunarodnim natjecanjima, uključujući Olimpijske igre, od prošlog tjedna u tome ima pomoć Talijanskog olimpijskog odbora (CONI). 

Vatikanski atletski savez prvi je sportski savez ustanovljen pri Svetoj Stolici. Zasad ima šezdesetak članova, uključujući redovnice, svećenike, švicarske stražare i druge zaposlenike. 

Predsjednik saveza, monsinjor Melchor José Sánchez de Toca y Alameda, nada se nastupu na Olimpijskim igrama, ali je svjestan da to toga neće doći tako brzo. 

"Često sanjamo zastavu Svete Stolice na otvaranju Olimpijskih igara", rekao je. 

Za početak će vatikanski atletičari i atleričarke biti prisutni na manjim natjecanjima poput Mediteranskih igara. 

Predsjednik CONI-ja Giovanni Malago pohvalio je vatikansku incijativu. Zahvaljujući sporazumu s krovnom talijanskom sportskom organizacijom, vatikanski sportaši imat će pristup talijanskim trening kampovima i sportskim zdravstvenim ustanovama. 

Najmlađi vatikanski atletičar trenutačno je devetnaestogodišnji švicarski stražar, a najstariji je šezdesetdvogodišnji profesor iz Apostolske knjižnice. 

Vatikanski atletičari prvi će put službeno nastupiti 20. siječnja na Cosra di Miguel, utrci na 10 kilometara rimskim ulicama, u čast argentinskom dugoprugašu Miguelu Sanchezu, koji je nestao u čistkama za vrijeme vladavine argentinske vojne hunte. 

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!