Ostani doma

iznenadili javnost

Muzej kobasica želi se preseliti na zemljište koncentracijskog logora

Muzej kobasica želi se preseliti na zemljište koncentracijskog logora
Marijan Susenj/PIXSELL

Muzej se trenutno nalazi u Holzhausenu i planira se preseliti na imanje u Muehlhausenu gdje će iskoristiti zabačenu zgradu koja je bila dio logora

Odluka njemačkog muzeja kobasica da svoj novi dom sagradi na zemljištu koje su nacisti nekoć koristili za držanje zatvorenika u koncentracijskom logoru Buchenwald iznenadila je javnost. 

Muzej se trenutno nalazi u Holzhausenu i planira se preseliti na imanje u Muehlhausenu gdje će iskoristiti zabačenu zgradu koja je bila dio logora Buchenwald, potvrdila je Anke Pfannstiel, glasnogovornica lokalnih vlasti. 

Glasnogovornik Spomen područja Buchenwald u četvrtak je bio suzdržan kad ga je agencija dpa zatražila mišljenje o ovoj najavi. 

"Ne želim kategorički odbaciti tu mogućnost, no znatiželjan sam vidjeti kakvi će biti prijedlozi da se na prikladan način oda počast stradalima na toj lokaciji", rekao je Rikola-Gunnar Luettgenau

Zemljište u pitanju od 2008. je u vlasništvu privatnog investitora koji ga je kupio od savezne vlade. O muzeju će se raspravljati na sastanku lokalne vlade kasnije u četvrtak. 

U koncentracijskom logoru Buchenwaldu je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 56 tisuća ljudi, a u njemu, kao i u okolnim manjim logorima koji su mu pripadali - među kojima je i nekoliko desetaka kilometara udaljen Muehlhausen - bilo je pritvoreno sveukupno 280 tisuća ljudi.  

Do kraja rata to je bio najveći koncentracijski kamp u Trećem Reichu, stoji na stranicama spomen područja. Buchenwald i pripadajući logori oslobođeni su u travnju 1945.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!