Ostani doma

Olovke će isto nestati

Pametno ili bizarno? Škole više neće imati analogne satove jer djeca znaju 'gledati' samo na one digitalne

Pametno ili bizarno? Škole više neće imati analogne satove jer djeca znaju 'gledati' samo na one digitalne
Net.hr

Ni olovke skoro pa više ne znaju držati u ruci.

 

Kada je riječ o novim generacijama, one čini se više ni neće čitati vrijeme s tradicionalnih satova s kazaljkama.

U 21. stoljeću većina nas naviknula je mnoge stvari čitati s ekrana, a u to definitivno spada i vrijeme. “Koliko je sati?”, pitaju nas, a mi posežemo za mobitelima kako bismo dali odgovor na pitanje. Kada je riječ o novim generacijama, one čini se više ni neće čitati vrijeme s tradicionalnih satova s kazaljkama. Zašto? Zato što su škole u Ujedinjenom Kraljevstvu odlučile izbaciti analogne satove te na zidove učionica postaviti digitalne kako bi djeca znala koliko je sati jer sve slabije znaju vrijeme iščitati uz pomoć kazaljki, piše portal Eighties Kids.

Malcolm Trobe, zamjenik generalnog tajnika u Udruženju vođa škola i fakulteta (ASCL) rekao je za Telegraph kako su učenici mlađi od 18 godina naviknuli na digitalne usluge. On kaže da današnja generacija nije toliko dobra u čitanju “lica” tradicionalnog sata kao starije generacije. Dodaje da su naviknuli vidjeti digitalni prikaz vremena na svom mobitelu ili računalu. To zapravo niti ne čudi jer gotovo sve što učenici danas imaju je digitalno. Inače, Trobe je bivši učitelj pa kaže da nastavnici žele da im učenici budu što opušteniji u ispitnom okruženju, a tradicionalni satovi im mogu stvoriti nepotreban stres.

Ne znaju na sat, a sve manje znaju i držati olovku

“Ne želite da podignu ruku da pitaju koliko je vremena ostalo. Škole će neminovno davati sve od sebe kako bi se djeca osjećala opušteno koliko mogu. Zapravo je velika prednost u korištenju digitalnih satova u ispitnim prostorijama jer je mnogo lakše pogriješiti vrijeme na analognom satu”, kaže Trobe.Stephanie Keenan, profesorica engleskog jezika u srednjoj školu Ruislip na sjeverozapadu Londona kaže da je njezina škola jedna od mnogih koja je napravila promjenu. Šefica odjela Cockermouth škole, Cheryl Quine, kaže da je njezina škola učinila isto “kada neki učenici misu mogli pročitati koliko je sati tijekom ispita”. Premda se u školama uči čitanje vremena na tradicionalnim satovima, mnogi učenici još uvijek u potpunosti ne znaju na takav sad do kraja svog školovanja. Trobe kaže da je malo žalosno što djeca ne znaju čitati vrijeme preko kazaljki sata, ali nada se da će ipak naučiti mlade da čitaju satove. Još jednom naglasio je korist digitalnih satova u ispitnim prostorijama. Prošle godine je glavna dječja terapeutkinja pri zakladi Heart of England NHS Trust, Sally Payne, kazala da je djeci sve teže držati olovke što je rezultat povećane uporabe tehnologije.

“Da biste mogli uhvatiti olovku i pomicati je, trebate jaku kontrolu sitnih mišića u prstima. Djeca trebaju puno prilika za razvijanje tih vještina. Lakše je djetetu dati iPad nego poticati ih na igru ​​mišića poput gradnje blokova, rezanja i lijepljenja ili povlačenja igračaka i konopa. Zbog toga ne razvijaju temeljne vještine koje trebaju za držanje olovke”, upozorila je dječja terapeutkinja Payne.

Reci što misliš!