Ostani doma

Srećko se našalio

Pokopali živog čovjeka, on odgovorio: 'Ma nema veze, volio bih vidjeti kako je umrijeti dok sam još živ'

Pokopali živog čovjeka, on odgovorio: 'Ma nema veze, volio bih vidjeti kako je umrijeti dok sam još živ'
Shutterstock

Srećom za Srećka tužna vijest nije bila tužna

 „Našem dugogodišnjem članu, poštovanom i uglednom umirovljenom liječniku prim. dr. med. Sreću Listu… 1927. – 2020.“, stoji na uvodnoj stranici sa zahvalama prošlotjednog izdanja lokalnog tjednika Glas Podravine, a u samom vrhu velikim slovima „POSLJEDNJI POZDRAV“.

"Ja umro?", upitao se spomenuti umirovljeni koprivnički liječnik, jedan od pionira koprivničke kirurgije dr. Srećko List nakon što su ga poznanici nazvali u nevjerici kako bi mu priopćili „tužnu vijest“.

Ovaj, još uvijek živ 93-godišnjak, koji se prije mnogo godina odselio iz Koprivnice, saznao je da je mrtav vedra duha i u šali. Malo i na svoj račun.

Kako je došlo do pogreške kazala je poznata koprivnička liječnica za Podravski hr, dr. Elizabeta Horvatić, inače predsjednica Hrvatske liječničke komore, Podružnice Koprivnica, koja je i platila „posljednji pozdrav“ svom umirovljenom kolegi. Dr. List je, spomenimo, tamo sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća i sam bio šefom te podružnice kad se naš zdravstveni sustav gradio. Uz njega, podružnicu su vodile liječničke veličine poput dr. Krešimira Švarca, dr. Miljenka Vondračeka, dr. Ljiljane Mišić-Majerus, dr. Alberta Heinricha…

Posljednji pozdrav živom čovjeku

" Primili smo informaciju iz nekoliko izvora da je naš umirovljeni liječnik preminuo prije više tjedana. S obzirom na koronu i cijelu situaciju, i izvore informacija, nismo ništa sumnjali. Kao što to činimo našim kolegama, tako smo i ovaj put odlučili se oprostiti objavom i posljednjim pozdravom", navodi dr. Horvatić i dodaje kako joj je neizmjerno žao te je odmah nazvala dr. Lista.

"Ispričala sam mu se, a on je to shvatio u šali. Kazao je kako bi samo „volio vidjeti taj posljednji pozdrav, da vidi kako bi to izgledalo kad se stvarno dogodi“. Ne ljuti se, a nama iz Komore stvarno je žao", domeće dr. Horvatić. Nema baš mnogo javno dostupnih podataka o medicinskoj karijeri dr. Lista, no u razgovoru s našim liječnicima doznajemo kako je bio vrlo cijenjen, odličan liječnik. U Podravskom zborniku iz 2003. postoji informacija kako je bio i pasionirani planinar, jedan od istaknutijih članova društva Bilo, prenosi Podravski hr.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!