Da ne zaborave domovinu

Cork tu koga? Hrvatski iseljenici u irskom gradu zahtijevaju školu na hrvatskom jeziku za svoju djecu

Cork tu koga? Hrvatski iseljenici u irskom gradu zahtijevaju školu na hrvatskom jeziku za svoju djecu
Buzzara

Skupina roditelja iz Hrvatske koji su se našli na Facebook grupi 'Hrvati u Corku' su zajednički uputili zahtjev veleposlanstvu RH u Irskoj i Ministarstvu znanosti i obrazovanja za otvaranje škole na hrvatskom jeziku u Corku.

Prema riječima Mirele Radović, majke dvoje djece koja je kontaktirala institucije i Jutarnji list, u Corku živi oko 5.000 Hrvata; broj za koji vjeruje da će još rasti. 

U apelu institucijama; 'Hrvati u Corku' su skupili popis od oko 40 djece koja bi pohađala nastavu na hrvatskom jeziku. Također su se oglasili oko održavanja hrvatskog identiteta svoje djece govoreći "otvorite nam školu na hrvatskom jer naša djeca nisu samo Irci".

U pismu upućenom Ministarstvu su prikazali probleme oko dječjeg shvaćanja hrvatskog jezika: Ivanu (6) su “hrvatska slova čudna, imaju kvačice i crtice i jako su teška za pročitati”, a Tomasu (8) je normalnije izgovoriti "đađa" nego "jaja".

Nastava na hrvatskom jeziku se odvija u 19 država svijeta - Argentini, Austriji, Belgiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Makedoniji, Nizozemskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. 

Ukupno u hrvatskoj nastavi u inozemstvu radi 101 učitelj. U državnom proračunu za 2019. za ovu je poziciju osigurano oko 23 milijuna kuna, namijenjenih troškovima učitelja.

Iz Ministarstva govore da će razmotriti upit.

via GIPHY

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!