'Svijet mladih za svijet mira'

Sjećate se Zagija? Prije 32 godine u ovo vrijeme u Zagrebu je bila čuvena Univerzijada

Sjećate se Zagija? Prije 32 godine u ovo vrijeme u Zagrebu je bila čuvena Univerzijada
Wikipedija, Reddit

Zahvaljujući Univerzijadi izgradila se dvorana Cibona, sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, a obnovljen je i kompleks bazena na Šalati.

XIV. Ljetna univerzijada održana je u Zagrebu od 8. srpnja do 19. srpnja 1987. godine.

Nastupili su športaši iz 122 država svijeta, bilo je prijavljeno 6423 sudionika. Ipak, najviše ju pamtimo po maskoti ZAGIJU. Predlagalo se da maskota bude vrabac, kos i mnoge životinje iz naših šuma, čak i medvjed, ali najviše je bilo prijedloga da to bude ipak vjeverica. Jer, kako su mnogi predlagači pisali i tvrdili, to je svima simpatična životinjica, živahna, ljupka i zanimljiva. Time je Zagi i službeno postao maskota, piše na Wikipediji.

Posao na oblikovanju maskote povjeren je na temelju natječaja, prokušanom majstoru Nedeljku Dragiću

Osim samog sporta, Univerzijadu je obilježilo nekoliko fascinantih 'zanimljivosti', piše zagrebonline.hr. Tako je, primjerice, za vrijeme Univerzijade rođen petmilijarditi stanovnik planeta Zemlje, Matej Gašpar. Službeno geslo Univerzijade bilo je 'Svijet mladih za svijet mira'. Zahvaljujući Univerzijadi izgradila se dvorana Cibona, sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, a obnovljen je i kompleks bazena na Šalati. Na otvaranju je sudjelovalo oko 9.000 ljudi pred 50.000 gledatelja. Uređeni su mnogi dijelovi Zagreba, a 17. srpnja bio je i svečano otvoren Muzej Mimara. 

Svečano otvorenje  paljenjem baklje otvorio je košarkaš Dražen Petrović.
 

 

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!