Ostani doma

Jeste li se ikada pitali?

Znate li zašto Svi svete slavimo baš 1.11? I, znate li razliku između Svih svetih i Dušnog dana?

Znate li zašto Svi svete slavimo baš 1.11? I, znate li razliku između Svih svetih i Dušnog dana?
Robert Anic/PIXSELL

Dan mrtvih i Dan sjećanja na mrtve.

1. studenog svake godine obilježavamo blagdan Svih svetih - obilazimo groblja kako bismo zapalili svijeće za sve nam drage i značanje osobe koje, nažalost, nisu više sa nama. 

No, znate li kako je došlo do toga i znate li razliku između Svih svetih i Dušnog dana?

Spomen mučenika, zajednički različitim crkvama, počeo se slaviti od 4. stoljeća. Prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji i to upravo u nedjelju nakon Duhova. Ovaj običaj naveden je i u 74. homiliji svetog Ivana Zlatoustog (407.) te se do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama.

Papa Grgur III. (731. - 741.) premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom »Samhain« koji je označavao Novu godinu. Na taj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha, piše na Wikipediji.

(PIXSELL)

Papa je stoga izabrao 1. studenoga kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama »svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.« U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjedanim blagdanom. Proglas o tome izdan je »na zahtjev pape Grgura IV. uz pristajanje svih biskupa.«

U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom, dotad je praznik bio neradnim danom pod nazivom: Dan spomena na mrtve, a od 27. listopada 1989. do 25. ožujka 1991. Dan sjećanja na mrtve.

(PIXSELL)

Dušni dan, odnosno Dan mrtvih,  nastao je dva stoljeća kasnije, inicijativom opata iz Krimija, sv. Odilona, koji je 998. godine započeo tradiciju dugu 10 tisuća godina. Zaslugom benediktinaca, blagdan Svih svetih proširio se u svijetu, a 1311. godine potvrdio ga je i Vatikan.

Reci što misliš!