Agentica Barica

Svijetu pomaže Siri, Varaždinci imaju BARICU: Ondje je fakultet dobio svoj lijepi pametni uređaj

Svijetu pomaže Siri, Varaždinci imaju BARICU: Ondje je fakultet dobio svoj lijepi pametni uređaj
FOI,Twitter

Ova jedinstvena fakultetska asistentica povećala je interes studenata za ovakve i slične projekte.

Za pametnu pomoćnicu Siri i druge koje žive u našim pametnim uređajima svi smo već čuli, ali Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu sada je dobio svoju pomoćnicu. Zove se Barica, stvorio ju je tim znanstvenika i studenata, a riječ je o umjetnoj inteligenciji u funkciji asistentice studentima.

"B.A.R.I.C.A. je akronim iza koje stoji naziv Beautiful Artificial Intelligence Cognitive Agent. To smo izmislili naknadno, ali da, ona je Barica jer je to naše tradicionalno ime. Ona je prototip i imamo puno ideja kako je dodatno razvijati za širu upotrebu", izjavio je Markus Schatten, voditelj Laboratorija za umjetnu inteligenciju.

Uz tradicionalno ime, Barica je dobila i tradicionalni oklop. Monitor je ugrađen u stari televizor, kroz telefon su spojene slušalice, a sve skupa montirano je na staru psihu.

"Barica se pokreće tako da joj se obratimo imenom. Ona odgovara na 4 varijante pitanja, o fakultetu, profesorima, rasporedu sati i dvoranama, a uskoro bi mogla naučiti odgovarati na mnoga druga pitanja", kazala je Zorana Čičak Kulić.

Studenti su oduševljeni Baricom.

"To je poput nove igračke. Kad dijete dobije novu igračku, onda se zabavlja time", izjavio je Jerry Antolos, student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

"Nekoliko sam je puta koristila kad sam zaboravila mobitel, super je. Pogledamo gdje je koji profesor kad smo u žurbi. Studenti se stalno tu zabavljaju" rekla je Stella Lončarić, također studentica spomenutog fakulteta.

Ova jedinstvena fakultetska asistentica povećala je interes studenata za ovakve i slične projekte.

"Studenti nas stalno pitaju kako je Barica 'oživjela', što se sve nalazi u pozadini i kako može odgovarati na pitanja, a da ona nisu skriptirana", kazao je Bogdan Okreša Đurić iz Laboratorija za umjetnu inteligenciju.

"Mi smo poznati upravo po takvim konceptima, uključivanje poslodavaca, projektnim zadacima, obrnute učionice i slično", izjavila je Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Na Fakultetu za Baricu imaju velike planove, razmišljaju o prilagodbi za muzeje, ali i o primjeni u turizmu. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!