Ostani doma

Nije baš od stoljeća sedmog, ali...

Jeste li znali da je karantena kao takva 'izumljena' u Hrvatskoj?

Jeste li znali da je karantena kao takva 'izumljena' u Hrvatskoj?
Grgo Jelavic/PIXSELL

Puno toga smo mi izmislili...

Već smo skoro treći tjedan u izolaciji zbog pandemije koronavirusa.

Sve o njemu već znate, vijesti pratimo kao nikada dosad, a u izolaciji ste vjerojatno naučili i kuhati i vježbati i raditi 100 stvari istovremeno, našli ste puno hobija, gledate filmove i serije, učite, radite...

No, jeste li znali da je karantena napravljena, odnosno, 'izmišljena' u Hrvatskoj?

Takav način zaštite od zaraze nastao je još u 14.st. i to u Dubrovniku.

“Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je 1377. godine uveo karantenu bez prekida trgovine. Venecija je nešto prije uvela potpuno zatvaranje trgovine, no to nije karantena. Nitko tko je dolazio iz zaraženih područja nije smio ući u Dubrovnik, a da ne provede isprva 30 dana (trentina) na otoku, obližnjem Mrkanu, ili u Cavtatu. Poslije je izolacija produljena na 40 dana, pa je tek tada uveden naziv karantena. Karantenski su se lazareti na dubrovačkom području usavršavali; u 15. stoljeću sagrađen je lazaret na Dančama, a tijekom 18. stoljeća sagrađen je suvremeni lazaret na Pločama”, potvrdila je Stela Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU.

Karantena je počela biti uobičajena mjera u 15.st. Roba se dezinficirala kađenjem, paljenjem i dezinficiranjem octa kao najučinkovitijim tadašnjim rješenjem, piše nethr.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!