Ostani doma

'Dajte bar svakom svoj joint'

''Taj slinavi joint kruži od njuškice do njuškice'': Psihijatar govorio o širenju korone

''Taj slinavi joint kruži od njuškice do njuškice'': Psihijatar govorio o širenju korone
Goran Stanzl/PIXSELL

Postoji još jedna stvar koja ne pomaže, po mišljenju psihijatra, u sprečavanju pandemije koronavirusa.

Nije problem samo u međuljudskom kontaktu kod širenja zaraze. Tu su novine, knjige u knjižnici, ručke u tramvajima, bankomati, police u dućanima, ljuljačke na igralištu, pa čak i sveta voda u crkvama.

Kako ćemo se prema tim istim stvarima ponašati kada prođe karantena? Kada oslabe mjere? 

 

"Preporuke su takva da sva građa koja je vraćena mora biti u karanteni 72 sata. Mi ćemo to vjerojatno pakirati u vreće s datumom, čekati da prođe rok, pa ponovno prebrisati i vratiti korisnicima", rekla je Ivančica Đukac Kero, knjižničarska savjetnica u Knjižnicama grada Zagreba.

Papir nije materijal kojega virusi osobito vole, ali površine po knjigama mogu biti i plastične i kožne, stoga su povećane mjere opreza.

Studije kojima barata i Svjetska zdravstvena organizacija barata pokazuju kako koronavirus dugo, do 72 sata, preživljava na plastici i nehrđajućem čeliku. Manje od 24 sata na kartonu i manje od četiri sata na bakru.

Mogli smo primijetiti da su na početku pandemije koronavirusa mnogi počelo izbjegavati gotovinu i sve više korstilo bezkontaktno plaćanje. U tramvajima i ostalom javnom prijevozu sada ćemo 'pod mus' nositi maske na licama, a po želji i rukavice na rukama. Dezinficijens je 'must have' u svakom slučaju gdje god da se nalazili.

Istraživanja američke administracije pokazuju kako virus mnogo kraće živi kad je izložen sunčevoj svjetlosti, ali pitanje koje je Donald Trump stručnjacima postavio javno, pred kamerama, šokiralo je javnost.

"Vidim da dezinficijens virus ubije u manje od minute. Jedne minute. Postoji li način da tako nešto ubrizgamo putem injekcije koja bi nas pročistila", izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Američki su stručnjaci potvrdili kako korona virus ne voli ni vlagu, no to ne znači da su posude sa svetom vodom u crkvama sigurne od virusa. Čak naprotiv, pa je naputak kršćanskih zemalja da se stari običaj privremeno napusti.

Postoji i još jedna stvar koju je, prema istraživanju iz 2016. čak 16 posto ljudi u Hrvatskoj podijelilo barem jednom. Mnogi pacijenti doktora Sakomana i više puta na dan.

"Taj slinavi joint kruži od njuškice do njuškice. Pa kažem koronavirus je, brate jesi ti normalan, pa još ćete se svi zaraziti. Jeste vi normalni? Dajte barem svaki svoj joint. To je bio savjet barem da se smanji šteta", poručio je psihijatar Slavko Sakoman.

Vjerujemo kako ćemo oko svega biti puno oprezniji nego prije i da ćemo dvaput promisliti s kim ćemo se zagrliti, kog ćemo poljubiti i što ćemo gdje dotaknuti. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!