Ostani doma

Predviđanje budućnosti, ili?

Znanstvenici i danas istražuju fenomen déjà vu: Evo kako ga je najlakše objasniti

Znanstvenici i danas istražuju fenomen déjà vu: Evo kako ga je najlakše objasniti
Thinkstock

Svi smo ga barem jednom doživjeli


Svi smo bar jednom iskusili déjà vu-a: trenutak kada se nađete u nekoj novoj situaciji, a imate osjećaj kao da ste ju već proživjeli. Neki imaju i onaj jezivi osjećaj kao da znaju što će se sljedeće dogoditi, prenosi Sciencedaily.

Anne Cleary, kognitivna psihologinja sa Sveučilišta Colorado, posljednjih je nekoliko godina uspostavila deja vu kao fenomen pamćenja - trik mozga sličan onom kad vam je riječ na vrhu jezika, ali jednostavno je se ne možete sjetiti niti ju izgovoriti.  Nadovezujući se na prethodne eksperimente, Cleary je sada pokazala da je predvidljivi osjećaj koji ponekad prati dejà vu upravo to - osjećaj. Osjećaj koji se doima stvarno.

Prema rezultatima Odsjeka za psihologiju na Sveučilištu Colorado, vjerojatnije je da će sudionici istraživanja zapravo nagađati što se dogoditi. No tijekom déjà vua osjećali su sve kao stvarni, ponovljeni događaj.

Déjà vu ima nadnaravnu reputaciju. Jesu li to sjećanja na prošli život, pitali su ljudi?  Cleary i drugi pokazali su da je déjà vu vjerojatno fenomen pamćenja. Može se dogoditi kada netko naiđe na scenarij sličan stvarnoj memoriji, ali se ne uspije prisjetiti memorije. Naprimjer, Cleary i suradnici pokazali su da déjà vu može potaknuti scena koja je prostorno slična prethodnoj. "Ne možemo se svjesno sjetiti prethodne scene, ali naš mozak prepoznaje sličnost", rekla je Cleary. "Ta informacija dolazi kao uznemirujući osjećaj da smo već bili tamo, ali ne možemo utvrditi kada i zašto." 

Takvi fenomeni odražavaju određeni stupanj subjektivne svijesti o vlastitim sjećanjima. 
"Moja radna hipoteza je da je déjà vu posebna manifestacija poznavanja", rekla je Cleary. "Imate poznavanja u situaciji kada smatrate da to ne biste trebali imati, i zato je to tako nervozno, tako upečatljivo." Otkako je prije više od 10 godina počela objavljivati ​​svoje rezultate o déjà vu-u kao fenomenu sjećanja, ljudi širom svijeta počeli su reagirati.   Hipoteza znanstvenice Cleary bila je: "Ako je déjà vu memorijski fenomen, je li i osjećaj predviđanja memorijski fenomen?"

Tvrdi da je ljudsko pamćenje prilagođeno za mogućnost predviđanja budućnosti, u svrhu preživljavanja, umjesto da se jednostavno prisjeća prošlosti. U prethodno objavljenom istraživanju, Cleary i njezina istraživačka skupina stvorili su scenarije virtualne stvarnosti koristeći videoigru ​​"Sims virtualni svijet". Napravili su scene - poput smeća ili vrta živice - koje su kasnije prostorno preslikane na prethodno svjedočene, ali tematski nepovezane scene. Od sudionika se tražilo da prijave doživljavaju li deja vu. Ispitanici su vjerojatnije izvještavali o déjà vuu među scenama koje su prostorno preslikane na ranije svjedočene scene. Ova temeljna istraživanja odražavala su stvarno iskustvo "osjećaja kao da ste već bili tamo", ali nemogućnosti onog "sjetite se zašto".

Na kraju eksperimenata, došli su do zaključka: ne, déjà vu nam ne pomaže predvidjeti budućnost. Ali može se manifestirati kao osjećaj da to možemo. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!