U 109. godini života

Živjela je u pet država, prošla tri rata: Umrla najstarija Hrvatica - Anđa Perić

Živjela je u pet država, prošla tri rata: Umrla najstarija Hrvatica - Anđa Perić
Miranda Cikotic/PIXSELL

Prvi put je kod doktora bila sa sto godina kada je pala i slomila kuk

Najstarija Hrvatica, Anđa Perić iz Kotlenica kod Dugopolja, umrla je u 109. godini života. 

Anđa je rođena 13. listopada 1910. godine, rodila je troje djece, imala je četiri unuke, tri praunuka i praunuku. Nikad nije išla u školu, a doktora je prvi put posjetila sa sto godina. Naime, tada je u svom dvorištu pala i slomila kuk pa je morala na operaciju. 

Živjela u pet država, prošla je tri rata 

Živjela je u pet država, prošla je tri rata, ali nije znala reći u kojoj joj je državi bilo najbolje. U školu nije išla, ali je čitav svoj život teško radila. Tako bi svaki dan pješačila 25 kilometara do Sinjskog polja, a na leđima  nosila teret. Sadila je kukuruz i krumpire, uzgajala životinje. Za svoj 108. rođendan novinarima je rekla da se o njoj brinu sin i nevjesta i da bez njih ne bi doživjela toliko godina. 

Život joj nije bio baš lagan. U već poodmakloj životnoj dobi najveći problem joj je bio otežano hodanje te je zbog toga koristila hodalicu. Nakon ustajanja uglavnom bi sjedila u dvoru pred kućom, molila bi krunice i uživala u zelenilu i miru, jela je sve, a posebno meso. Dan joj ne bi završio bez barem jedne čaše crnog vina. 

"Drago mi je da sam doživila ove godine. Baš mi je drago. Kad mi je dragi Bog dao da toliko živim. Ja dragoga Boga stalno molim i zahvaljujem mu na životu", kazala je tada Anđa Perić. 

Od bake se oprostio i župan Blaženko Boban

Od bake se se oprostio i župan Blaženko Boban, koji se svake godine sjetio njenog rođendana, napisavši:

"Kada ti ode netko drag, netko mlad, netko blizak, tuguješ i kažeš da je otišao prerano, i iznenada. A ja se i nakon smrti babe Anđe, vjerojatno do jučer najstarije Hrvatice, a sigurno najastarije stanovnice naše županije, koju sam upoznao na kraju njezina hodočašća ovom dolinom suza, osjećam upravo tako – kao da se opraštam od nekoga dragog tko je prerano otišao između nas.

Hvala ti draga bako Anđe što si nas do kraja života učila o vrijednosti i ljepoti života na zemlji, što si nam pokazala kako se i u bolesti i u starosti može biti radosna i strpljiva, Bogu vjerna, obitelji i narodu odana do kraja.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine, počivala u miru, a obitelji iskrena sućut", napisao je Boban, a piše Dalmacija news

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!