Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
koliko ih je uhićeno?

Policija i stručnjak za sigurnost za RTL.hr objasnili kako operiraju napadači na bankomate. 'Ne koriste eksploziv'

Počinitelje takvih kaznenih djela u teoriji ne bi trebalo biti teško pronaći, no praksa je nešto drukčija

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
L. B./ 30.6.2022. u 17:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jutros oko 6 sati stanovnike i turiste koji su još uvijek spavali u Malinskoj, na otoku Krku, iz sna je trgnula snažna eksplozija. Brzo je utvrđen uzrok, nekoliko je počinitelja raznijelo bankomat.

Hrvatsku u posljednje vrijeme trese svojevrsna epidemija raznošenja bankomata, potvrdili su nam to iz zagrebačke policije, no i nisu trebali jer vijesti o takvim zločinima dolaze već gotovo na tjednoj bazi. Početkom mjeseca Zagrepčane su takve eksplozije budile čak tri dana za redom, a izračunali smo da u prosjeku bankomati u Hrvatskoj lete u zrak svaka četiri dana. Početkom ovoga tjedna eksplozija je uznemirila stanovnike Sesveta.

"U prvih šest mjeseci 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke počinjeno je ukupno 24 kaznenih djela provala u bankomate eksplozijom, dok je u istom razdoblju 2021. godine počinjeno deset", objasnili su iz PU zagrebačke za RTL.hr.

Što stoji iza ove navale napada bankomate, nitko nam nije mogao objasniti, no povećanje definitivno predstavlja veću ugrozu sigurnosti za građane pa smo o svemu upitali stručnjaka za sigurnost, Željka Cvrtilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
OČEVID U TIJEKU

U Sesvetama opet raznesen bankomat. Na meti onaj HPB-a, najvjerojatnije korišten eksploziv

Image
OČEVID U TIJEKU

U Sesvetama opet raznesen bankomat. Na meti onaj HPB-a, najvjerojatnije korišten eksploziv

"Svaka eksplozija može biti prijetnja za običnog građanina koji prolazi kao kolateralna žrtva. Iako počinitelji promatraju pozicije i aktiviraju to kada vide da nikoga nema u blizini. Ali nikada ne znate što se može izjaloviti. S druge strane, to izaziva određenu uznemirenost građana, oštećenje njihove imovine, svi ti bankomati su uglavnom u nekim objektima, trgovinama, privatnim objektima, mogu biti stanovi iznad, što izaziva strah kod građana i nije ugodno", rekao je Cvrtila.

Iako kaže da nije stručnjak za eksplozije, Cvrtila nam je kratko objasnio da se ovdje uglavnom radi o raznošenju plinovima, a ne eksplozivnim napravama.

Upravo se čita

Image
drama na bazenima

Posjetitelj Tuheljskih toplica: 'Žena je povraćala, zaposlenik je drugom zaposleniku vikao: Bježi van, curi!'

"Radi se o nekakvoj mješavini plinova koja se upumpava unutra i tako se izaziva eksplozija, ne radi se o eksplozivnim napravama. Ta znanja nemaju svi, no nije ni baš toliko usko da biste mogli na jednostavan način locirati te ljude. Nema ih pet u državi pa da možete njih locirati. Sigurno takve plinove imaju bolnice ili mehaničarke radnje za varenje. Opet, nije toliko usko rasprostranjeno", rekao je.

Počinitelje takvih kaznenih djela u teoriji ne bi trebalo biti teško pronaći. Odnosno, kako kaže Cvrtila, trebalo bi biti nešto jednostavnije nego kod klasičnih razbojstava, jer ovdje za počiniteljima ipak ostaju neki materijalni dokazi u vidu tih plinova, crijeva koja počinitelji često ostavljaju i drugih pomoćnih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Postoje svjedoci, postoje video zapisi, postoje istraživanja, nekakva operativna saznanja gdje će netko ukazati na neke osobe. Možda će ostati neki DNA trag na materijalima koji su korišteni od strane počinitelja. Naravno da će oni ići u istragu i oko toga da se vidi tko ima te materijale, pa onda ako je unutar toga netko tko je već evidentiran onda će raditi selekciju, utvrđivati alibije i tako dalje", rekao je Cvrtila.

Dodao je i da se počinitelji često kreću oko mjesta zločina i prije samog napada na bankomat. Nekad danima promatraju lokaciju, a sve ih to kasnije može razotkriti u policijskom postupku.

No, to je u teoriji, u praksi ipak mnogi počinitelji ostaju neidentificirani. Pitali smo policiju koliko su uhićenja zbog napada na bankomat imali ove godine, nisu nam točno odgovorili već su nas uputili na tek jedno uhićenje, ono od 11. siječnja, kada je uhićen 29-godišnjak zbog sumnje da je uzrokovao eksploziju bankomata u zagrebačkoj Hermanovoj ulici. A policija je detaljno opisala i kako su to učinili.

"Nakon što su parkirali automobil iz njega su, sumnja se, izvadili prethodno pripremljene metalne spremnike-boce s plinom i montiranim gumenim crijevima te električni kabel. Potom su oko 3.20 sati pješice isto odnijeli do Trga Ane Rukavine u Zagrebu, do samostojećeg bankomata postavljenog unutar ulaza u trgovinu te na za sada neutvrđen način unutrašnjost bankomata ispunili smjesom plina iz metalnih spremnika. U sljedećem koraku, sumnja se, plin su električnim impulsom preko električnog kabla aktivirali čime su izazvali eksploziju bankomata i izbijanje vrata sefa, iz kojeg su zatim otuđili kazetu s novcem. Kao posljedica eksplozije oštećen je i izlog trgovine te je došlo do pucanja i propadanja dijela stropa prostora u kojem je postavljen bankomat, a ujedno i oštećenja još jednog bankomata u neposrednoj blizini te samostojećeg aparata za kavu. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 600.000 kuna", izvijestila je tada PU zagrebačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ovom lancu zločina ostaju mnoge nepoznanice. Radi li se možda o povezanim zločinima, odnosno ekipi koja je otkrila tehniku i sada serijski napada? Cvrtila kaže da ništa nije isključeno.

"Teško možemo zaključiti, trebalo bi se provesti vještačenje da bismo vidjeli radili li se o istom izvoru ili da imaju nekakav opis ili video snimke iz kojih bi mogli zaključiti da se radi o istim osobama, nije isključeno da se radi o istim osobama. Uglavnom, ima tu dosta posla za policiju", zaključuje Cvrtila.

L. B./ 30.6.2022. u 17:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču