Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GLEDAJTE NA RTL-u

12 najkontroverznijih epizoda 'Simpsona': Od svađe s Georgeom Bushom do tučnjave s 'Obiteljskim čovjekom'

Legendarnu seriju pratimo na RTL Kockici, a ovo su neke od najkotroverznijih epizoda iz svih sezona

Image
Foto: BBC
RTL.HR/ 30.9.2021. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pojedinim su epizodama izazvali kontroverze zadirući u tabue poput homoseksualnosti, a stereotipnim portretiranjem određenih država privukli su neželjenu pozornost tamošnje publike.

12. „Homer's Phobia“

Image
Foto:
Image

U ovoj se epizodi Homer udaljuje od novog prijatelja Johna nakon što dozna da je gay. Homer je također zabrinut zbog Johnova utjecaja na Barta pa ga vodi u lov kako bi mu izgradio muškost. Ova je epizoda „Simpsona“ hvaljena i smatra se jednom od najboljih u 27 sezona. Osvojila je Emmyja za najbolji animirani program te ju je GLAAD nagradio za najbolju epizodu. Hvaljena je zbog prikaza zabluda o homoseksualnosti dok je u isto vrijeme zadržala humor karakterističan za seriju. To je bio prvi put da se „Simpsoni“ bave ovom temom.

11. „The Simpsons Guy“

Image
Foto:
Image

Ovo je zapravo epizoda animiranog sitcoma „Family Guy“, a radi se o crossover epizodi koja uključuje članove obitelji Griffin u posjetu Springfieldu, gradu u kojem žive Simpsoni. Ta je serija poznata po mračnom, ekstremnom, uvrnutom i ponekad zlonamjernom humoru dok su „Simpsoni“ majstori suptilnih i sofisticiranijih šala.

10. „That 90's Show“

Image
Foto:
Image

U ovoj epizodi doznajemo kako su se Homer i Marge upoznali. Naime, Marge je bila uzorna studentica, a njezin odabranik bio je član grunge benda Sadgasm. Ovo je bila golema promjena u kontinuitetu serije. Izvorno, par se upoznao u srednjoj školi u kasnim 70-ima, ranih 80-ih Marge je zatrudnjela, a nitko od njih nije išao na fakultet. Većina obožavatelja i kritičara negativno je reagirala na epizodu jer im se nije svidjela izmjena povijesti serije. Ipak, svidjele su im se reference na 90-e, a tvorci su se zbog takvog prijema epizode odlučili vratiti na originalnu ljubavnu priču između Homera i Marge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

9. „The Simpsons VS The Bushes“

Image
Foto:
Image

U svojim počecima „Simpsoni“ su imali pravi okršaj s obitelji Bush. Kontroverze su počele u siječnju 1992. kada je tadašnji predsjednik George Bush stariji rekao: „Trebamo učiniti naše obitelji više nalik Waltonima, a manje nalik Simpsonima“. „Waltoni“ su bili serija iz 70-ih koja se vrtjela oko idilične obitelji u doba Velike depresije. Pisci „Simpsona“ već su idućeg tjedna odgovorili na Busheve zlobne komentare, kada je Bart rekao: „Hej, mi smo poput Waltona. Molimo se za kraj depresije“. Nekoliko godina kasnije, ova je svađa bila inspiracija za epizodu „Two Bad Neighbours“, u kojoj su se bivši predsjednik Bush stariji i njegova supruga Barbra preselili preko puta Simpsona. Nakon što je novodoseljeni političar istukao Barta, Homer i on započinju okrutan rat spačkama. Homer i Bush naposljetku se potuku, što dovodi do toga da se Bushevi presele.

8. „A Star Is Burns“

Image
Foto:
Image

U ovoj epizodi se u Springfieldu održava filmski festival, a poznati filmski kritičar Jay Sherman jedan je od sudaca. Radi se o još jednoj crossover epizodi, no ovoga puta riječ je o seriji „The Critic“ koju su stvorili bivši scenaristi „Simpsona“, Al Jean i Mike Reiss. Izvršni producent serije James L. Brooks bio je producent u „Simpsonima“, a ovom je epizodom htio podići gledanost nove serije. Kritičarima se epizoda nije svidjela, kao i tvorcu „Simpsona“ Mattu Groeningu. Budući da nije uspio povući epizodu, uklonio je svoje ime sa špice. Također, javno je izrazio svoje mišljenje o epizodi, nazvavši ju „30-minutnom reklamom za 'The Critic'“.

Upravo se čita

Image
zbog usklađivanja

Dobra vijest za umirovljenike! Stižu veće mirovine, evo kada kreću isplate

7. „A Street Car Named Marge“

Image
Foto:
Image

Radi se o epizodi u kojoj Marge dobiva ulogu Blanche DuBois u predstavi „Tramvaj zvan čežnja“, a kontroverzu je izazvala pjesma o New Orleansu. Tamo je grad opisan kao „dom pirata, pijanica i prostitutki“. Građani New Orleansa bili su veoma uvrijeđeni, a Fox je dobio stotine žalbi na epizodu. Pisci su se ispričali idućeg tjedna kada je Bart u špici serije kredom na ploči ispisao: „Neću oklevetati New Orleans“.

6. „MoneyBart“

Image
Foto:
Image

U „MoneyBartu“ Lisa postaje Bartov bejzbolski trener i koristi pamet kako bi pomogla timu da dođe do pobjede. Epizoda se našla u središtu medijske pozornosti kada se saznalo da je špicu, odnosno tzv. „couch gag“ napisao nitko drugi do politički aktivist Banksy. Kada se Simpsoni skupe na kauču, kamera se odmiče i prikazuje obitelj na zidu prodavaonice u Južnoj Koreji. Scena je mračna, depresivna i turobna, a prikazuje veliku skupinu animatora koji rade u iznimno lošim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

5. „Bart VS Australia“

Image
Foto:
Image

Simpsoni u ovoj epizodi putuju u Australiju jer je Bart optužen za prevaru te se mora ispričati. Tamošnja vlada ga želi dodatno kazniti, što on ne želi prihvatiti i svima pokazuje stražnjicu. Ovo je bio prvi put da animirana obitelj putuje u drugu državu. Međutim, australski obožavatelji nisu bili sretni svojim portretiranjem, dapače, bili su uvrijeđeni. Pisci tvrde da su primili stotinjak žalbi, a Australci su reagirali da je njihov naglasak više nalikovao južnoafričkom. Mnogi od njih su smatrali da epizoda degradira njihovu državu te da je netočna i zlobna. Pisci su se pokušali opravdati rekavši da su željeli postići upravo takav efekt.

4. „Something About Marrying“

Image
Foto:
Image

U ovoj epizodi se legalizira istospolni brak u Springfieldu samo kako bi se povećao prihod od turizma. Margeina sestra Patty priznaje da je lezbijka, što Marge u početku ne podržava. Homer postaje svećenik koji obavlja istospolne brakove, a epizoda je napisana u vrijeme kada je takva zajednica bila goruća tema u Americi. Hvaljena je zbog izvrsnog scenarija, smisla za humor i odnošenja prema tabu temi. Neke su konzervativne grupe osudile epizodu jer su smatrale da promovira istospolni brak. Pisci su se obranili rekavši da se zapravo prikazuju obje strane argumenta te da pokrivaju različita mišljenja kroz mnoge likove.

3. „Blame it on Lisa“

Image
Foto:
Image

U ovoj epizodi Simpsoni su otišli u Rio de Janeiro. Lisa je krenula u potragu za izgubljenim siročetom dok je Homer bio otet. Epizoda je izazvala kontroverzu u Brazilu jer se oslanjala na stereotipe i klišeje. Turistički je zavod čak planirao tužiti FOX za narušavanje imidža grada, što se čini logičnim ako znate da je u seriji prikazan kao grad bujajućeg kriminala i otmica, preplavljenog siromaštvom i bolestima. Iako su imali potporu brazilske vlade, teško im je bilo tužiti „Simpsone“ zbog američkog prvog amandmana koji garantira apsolutnu slobodu govora. Naposljetku je serija objavila ispriku pa nikada nije došlo do tužbe.

2. „Under Archiever and Proud Of It“

Image
Foto:
Image

U samim počecima „Simpsoni“ su izazvali velike kontroverze. Naime, to je animirani sitcom usmjeren prema odraslima koji progovara o zrelijim temama. No, mnoga su djeca obožavatelji serije. Većina kritika je bazirana na ponašanju vragolastog Barta koji je zahvaljujući popularnosti bio glavna zvijezda većine ranih epizoda. Neki su kritičari i roditelji smatrali da je Bart previše buntovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. „The Principal and the Pauper“

Image
Foto:
Image

U ovoj epizodi otkrivamo da je ravnatelj Seymour Skinner zapravo varalica pod imenom Armin Tamzarian koji je preuzeo Skinnerov identitet misleći da je poginuo u Vijetnamskom ratu. U konačnici, Armin zadržava njegov identitet, dok pravoga Skinnera stanovnici istjeruju iz grada i prave se da se ništa nije dogodilo. Ova se epizoda smatra jednom od najkontroverznijih jer je proturječila već ispričanoj Skinnerovoj pozadini. Sami Matt Groening nazvao ju je svojom „najmanje dragom epizodom“.

RTL.HR/ 30.9.2021. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U SLAST!

Jer ste vi to tražili! Imamo sve recepte Marine iz 'Večere za 5 na selu'!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba