Ostalo

Elegantan, moderan i praktičan: Tehnolovac je testirao novi tablet Huawei MatePad11

Subota prijepodne na Kockici rezervirana je za uvijek zanimljivog 'Tehnolovca'

RTL.hr
11.10.2021 16:00

U posljednjoj epizodi Tomislav je testirao novi tablet Huawei MatePad11 , a ovo su njegovi dojmovi.


Sadržaj kutije

Kako punu funkcionalnost tableta nije moguće iskoristiti bez pripadajućih dodataka, tako mi ovdje imamo i HuaweiM pencil olovku i magnetnu tipkovnicu. S tim dodacima ovaj tablet dobiva novu dimenziju praktičnosti i gotovo da zamjenjuje prijenosno računalo.

Tehnolovac


Karakteristike

MatePad 11 u nazivu krije jedan detalj.Naime, broj 11 zapravo otkriva da je dijagonala zaslona na ovom tabletu 11 inča. Rezolucija je 2560x1600 px, a osvježenje 120Hz -dobra rezolucija iodlično osvježenje.

MatePad 11 pogoni procesor Snapdragon 865, radna memorija je 6GB, a memorija za pohranu podataka 128GB. Tu je memorijumoguće i proširiti micro SD karticom do čak 1 TB. Utor za proširenje memorije nalazi se na bočnoj strani i služi isključivo za micro SD karticu, što znači da nema opcije dodavanja SIM kartice. Drugim riječima, ovaj tablet na internet spajamo preko WiFi-ja.

Kamere su dvije -jedna od 13MPna stražnjoj strani i jedna selfie kamera od 8MP. Dovoljno za videopozivejer tableti i nisu uređaji za fotografiranje.

Tehnolovac


Software

Huawei MatePad 11 je tablet koji možemo svrstati u srednji-viši razredako gledamo hardverske značajke. No ono što ga ističe od ostatka je software. MatePad 11 imaoperativni sustav Harmony OS. To je sustav koji su razvili u Huaweiju kao odgovor na Android i Appleov iOS. Kada ga pogledamo, zapravo možemo vidjeti neke sličnosti i sAndroidom i s iOS-om, i neki bi rekli da je Harmony OS uzeo ponajbolje od oba. Naravno, to je zaista zaključak koji svatko sam mora donijeti. Ukusi su različiti i o tome nema smisla raspravljati. Ono što je dobro za nas korisnikečinjenica je da dobra konkurencija stvara napredak i nova poboljšanja, a samim time bolje uređaje za nas krajnje korisnike.


Pripadajući dodaci

MatePad 11 ima zvučnike na bočnim stranama koji daju dobar stereo zvuk. Smješteni su tako da daju nesmetani zvuk kada je tablet okrenut u vodoravni položaj - prirodan položaj za gledanje videozapisa. A kada spojimo pametnu tipkovnicu, onda MatePad 11 postaje pravi mali stroj za tipkanje i produktivnost. Tipkovnica je magnetska i ima dva položaja za rad, ovisno pod kojim kutom želimo gledati na zaslon tableta. Olovka je isto tako magnetska i odlično pristaje na bok tableta. Ta pozicija je ujedno i način na koji punimo olovku kada joj je baterija prazna. Olovka i tablet imaju odličnu komunikaciju i lako ih koristiti za skiciranje ili crtanje zbog dobre osjetljivosti pritiska olovke na zaslon.

Tehnolovac


Završna ocjena

Ono što mi nedostaje na ovom tabletu je čitač otiska prsta... Možda se čini nebitnim, ali ako npr. tablet koristite u nekom prostoru gdje je obavezno nošenje zaštitne maske, onda je jedini način za otključavanje zaslona upisivanje šifre jer prepoznavanje lica ne radi. Nije neka prevelika zamjerka, nekome će smetati, a nekome ne.

A koji će se zanimljivi uređaj naći na testu, doznajte već sljedeće subote prijepodne, u novoj epizodi popularnog 'Tehnolovca'.