Ostalo

Jeste li znali? Najutjecajniju seriju u povijesti televizije već ovaj vikend možete gledati na Kockici!

Dva prva mjesta na ovoj prestižnoj listi uvjerljivo drže vrhunski BBC-jevi dokumentarni serijali

RTL TV
03.03.2021 17:30

Dokumentarni serijal 'Plavi planet' , u orginalu 'Blue Planet', čiji je autor i narator legendarni David Attenborough, proglašena je najutjecajnijijom TV serijom u povijesti. Anketu je provela najveća britanska televizijska platforma, a 'Plavi Planet' zaradio je čak 34% glasova.

Opisana kao "prva sveobuhvatna dokumentarna serija o povijesti svjetskih oceana", svaka od osam 50-minutnih epizoda 'Plavog planeta' ispituje različite aspekte života u morima i oceanima te uključuje spektakularne podvodne snimke flore i faune kakve dosad nismo imali prilike vidjeti. Tim, pod vodstvom izvršnog producenta Alastaira Fothergilla, vodio je računa baš o svakom detalju, a o tome svjedoči i podatak da je snimanje trajalo čak pet godina na skoro 200 različitih lokacija diljem svijeta. "Plavi planet" prikazan je u preko 50 zemalja diljem svijeta, a osvojio je brojne prestižne nagrade, među kojima se posebno ističu Emmy i BAFTA. Na krilima velike popularnosti 2017. godine premijerno je emitirana i druga sezona serijala, 'Blue Planet II'.

David Attenborough

Na drugom mjestu s gotovo 30% našlo se još jedno Attenboroughovo ostvarenje, serijal 'Planet Zemlja' , originalno 'Planet Earth'. koji gledatelji trenutno imaju prilike gledati u programu RTL Kockice. "Planet Zemlja" BBC Natural Historyja, nastao je tijekom pet godina i bio je to najskuplji dokumentarni serijal koji je BBC naručio te prvi snimljen u visokoj rezoluciji. Osvojio je 4 Emmy nagrade, Peabody nagradu i nagradu Royal Television Societyja, a premijerno je prikazan 5. ožujka 2006. u Velikoj Britaniji, a do lipnja 2007. čak u 130 zemalja. Sjajna serija, koju pripovijeda David Attenborough, ima jedanaest epizoda, od kojih svaka ima globalni pregled različitih bioma ili staništa na Zemlji.

Plavi planet

Poredak najutjecajnijih serija nakon provedenog istraživanja izgleda ovako:

1. Blue Planet

2. Planet Earth

3. Killing Eve

4. Game of Thrones

5. Gavin and Stacey

6. Strictly Come Dancing

7. Peaky Blinders

8. Call the Midwife

9. The Handmaid's Tale

10. Sherlock

Uvrhunskom BBC-jevom serijalu'Plavi planet' uživajte vikendom od 19.55 sati na Kockici.