Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nevjerojatno, ali istinito

Kako izgovarate englesku riječ 'data'? Vjerojatno neispravno i za to je kriv istoimeni junak 'Zvjezdanih staza'!

Kultna serija ostavila je neizbrisiv trag na pop-kulturu, pa čak i na izgovor nekih riječi!

Image
RTL.HR/ 19.10.2021. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glumac Brent Jay Spiner, najpoznatiji po ulozi kapetana korvete Date u serijalu 'Zvjezdane staze', smatra da je naš današnji izgovor engleske riječi 'data', u prijevodu 'podaci', izravno povezan s njegovim kolegom iz serije, velikim Patrickom Stewartom.

Image
Foto:
Image

Zaustavite se na trenutak i razmislite o dvama mogućim izgovorima spomenute riječi. Može se izgovoriti kao 'dātə' ili 'datə'. Ali potonji izgovor danas jednostavno više ne zvuči ispravno i povezuje se uglavnom s tehničkim žargonom 80-ih, kad su sinonim za pohranu podataka još bile diskete. Ali zašto je tomu tako? Brent Spinner ima savršeno objašnjenje za tu teoriju i objasnio ju je publici na njujorškom Comic Conu.

Naime, prije nego što je snimljena pilot-epizoda 'Zvjezdanih staza', glumačka se ekipa okupila na organiziranom čitanju scenarija. Kad se slavni lik Jean-Luc Picard u tekstu prvi put trebao obratiti Spinerovu liku Dati, Stewart je na potpuno drugačiji način od uobičajenog izgovorio riječ 'data' (dādə), što je izazvalo negodovanje nekih članova ekipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako bi spriječio daljnju debatu oko izgovora, scenarist i producent Gene Rodenberry odredio je novo pravilo na setu – tko god u scenariju na neko novo ime naiđe prvi, odlučuje kako će se ono izgovarati. Upravo stoga, nakon sedam sezona i 178 epizoda 'Zvjezdanih staza', Stewartovo izgovaranje riječi 'data', produkt njegova odrastanja u Yorkshireu u Engleskoj, polako je, ali sigurno zamijenilo način na koji su Brent Spiner i milijuni Amerikanaca bili naučeni izgovarati tu riječ.

Upravo se čita

Image
gost Direkta

Hoće li Putin prijeći granicu i baciti nuklearku? Kotromanović: 'Najopasnije su pametne budale. Sve je moguće'

Nema sumnje da još uvijek postoje oni koji se ne slažu sa Stewartovim izgovorom, no zanimljivo je da je čak i Google stao na njegovu stranu, baš kao i cijenjeni Oxfordov rječnik engleskoga jezika.

Brenta Jaya Spinera kao Datu gledajte u ZF seriji 'Zvjezdane staze: Nova generacija' od ponedjeljka do petka na Kockici, a u subotu u 20 sati na RTL-u ne propustite ga gledati u blockbusteru 'Dan nezavisnosti: Nova prijetnja'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 19.10.2021. u 17:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Luka se potrudio oko večere no jednoj osobi nije uspio udovoljiti

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba