Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
večeras u 19:55 na Kockici

Ne propustite gledati fascinantan BBC-jev dokumentarac s Pierceom Brosnanom u ulozi naratora: 'Plavi planet'

Oceani su sastavni dio našeg života, utječu na vremenske (ne)prilike, dom su najrazličitijim bićima, od najvećih kitova do najmanjeg planktona, od hordi morskih ptica do usamljenih, dubokomorskih riba...

Image
Foto: BBC
RTL.HR/ 6.3.2021. u 14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prilično se šokantnom pokazala činjenica da je poznato više činjenica o površini Mjeseca nego o dubokim oceanima na Zemlji, premda mora čine dvije trećine našeg planeta! Opisana kao "prva sveobuhvatna dokumentarna serija o povijesti svjetskih oceana", svaka od osam 50-minutnih epizoda 'Plavog planeta' ispituje različite aspekte života u morima i oceanima te uključuje spektakularne podvodne snimke flore i faune kakve dosad nismo imali prilike vidjeti.

Pet godina, dvjesto lokacija 

Tim, pod vodstvom izvršnog producenta Alastaira Fothergilla, vodio je računa baš o svakom detalju, a o tome svjedoči i podatak da je snimanje trajalo čak pet godina na skoro 200 različitih lokacija diljem svijeta. Činjenica da je veći dio oceana i dalje misterij, produkcijskom je timu predstavljala brojne izazove. Osim što su prvi put svjedočili ponašanju određenih životinja, primijetili su i neke njihove karakteristike koje su tada bile još znanstveno nepotvrđene! Producentima su najsuvremenijom opremom i tehnologijom pomagali znanstvenici iz cijelog svijeta.

Image
Foto: BBC
Image
BBC

Prestižne nagrade

BBC-jev 'Plavi planet' premijerno je predstavljen 12. rujna 2001. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu s cijenjenim redateljem Davidom Attenboroughom kao naratorom, dok je u američkoj verziji, prilagođenoj za potrebe Discovery Channela, gledatelje kroz ovu fantastičnu vodenu avanturu vodio megapopularni James Bond, Pierce Brosnan. 'Plavi planet' prikazan je u preko 50 zemalja diljem svijeta, a osvojio je brojne prestižne nagrade, među kojima se posebno ističu Emmy i BAFTA. Na krilima velike popularnosti 2017. godine premijerno je emitirana i druga sezona serijala, 'Blue Planet II'.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

O važnosti otkrića prikazanih u emisiji svjedoči i činjenica da je 2018. godine novootkrivena vrsta fitoplanktona Syracosphaera azureaplaneta nazvana u čast ovog dokumentarca, uz posebno priznanje Davidu Attenborougu zbog promicanja svijesti o oceanima i njihovog razumijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dokumentarni serijal 'Plavi planet' gledajte vikendom u 19:55 sati na Kockici.

RTL.HR/ 6.3.2021. u 14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
NEMA PREDAJE

Natjecatelji gotovo odustali i otišli kući, a Edo iskočio iz tračnica: 'Ovo što ste danas napravili je sramota! Sahranili ste mi životnu energiju!'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba