Filmovi

Pojedine scene su snimali i po tri tjedna: Hit 'Umri muški 4.0' gledajte večeras na RTL-u

Film 'Umri muški 4.0' gledajte večeras na RTL-u u ponoć

RTL.hr
21.01.2024 18:00

Kada netko upadne u najzaštićeniju kompjutersku mrežu Odjela za otkrivanje cyber kriminala u FBI-ju, zamjenik glavnog direktora Bowman (Cliff Curtis) odluči okupiti sve najpoznatije hakere države kako bi saznao tko stoji iza drskog napada. Zbog nedostataka ljudi u Odjelu, Bowen naredi lokalnim policijskim stanicama da pošalju pomoć. Jedan od lokanih policajaca je John McClane (Bruce Willis) koji ima zadatak privesti Farrella (Justin Long). Čim stigne do njegovog stana, netko s druge zgrade otvori rafalnu paljbu. I dok bježe, McClane shvaća da klinac kojeg je spasio nije samo još jedan haker, već važna karika u odgonetanju slučaja. Kada McClane stigne u Washington, kompjuterski  sustavi širom Amerike krenu otkazivati i sada je jasno da se radi o terorizmu kojem je cilj stvoriti neviđenu pomutnju i, u konačnici, kataklizmu u državi.

Glavne uloge u akcijskom hitu 'Umri muški 4.0' tumače Bruce Willis, Justin Long, Timothy Olyphant, Cliff Curtis, Justin Long, Maggie Q i Kevin Smith, a ovo su neke zanimljivosti o filmu. 

'Umri muški 4.0', petak, 14. kolovoza u 20.40 sati na RTL-u (thumbnail)
'Umri muški 4.0', petak, 14. kolovoza u 20.40 sati na RTL-u (thumbnail) FOTO: RTL

Kaskader Larry Rippenkroeger zamijenio je Brucea Willisa u nekim scenama i bio je teško ozlijeđen nakon što je sa sedam metara visine pao ravno na lice. Slomio je nekoliko kosti lica i oba ručna zgloba. Produkcija je odlučila pauzirati snimanje, a Willis je unajmio hotelske sobe za Rippenkrogerove roditelje i često ga je posjećivao u bolnici.

Tri tjedna je trebalo uvježbavati scenu u kojoj McClane vozi policijski auto u helikopter. Snimak je postignut tako da je helikopter visio u zraku pomoću sajli i kombiniralo se dva odvojena kadra: jedan kaskader iskače iz helikoptera i jedan sudara automobil s njim. CGI je zatim korišten za brisanje potpornih kabela i dodavanje lopatica rotora.

Bila su potrebna četiri mjeseca da se prikupe i kombiniraju arhivske snimke prošlih američkih predsjednika od Franklina D. Roosevelta do Georgea W. Busha da bi se stvorilo televizijsko upozorenje Gabriela. Cilj je bio stvoriti video prikaz poruke o otkupnini.

Ponudu filmova pogledajte i na platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Petra Meštrić reagirala na trenutke iz 'Braka na prvu'