Novosti

Gdje je danas glumac Matthew Gray, najgenijalniji um 'Zločinačkih umova'?

Popularnu kriminalističku seriju 'Zločinački umovi' gledajte od ponedjeljka do petka u 20 sati na RTL 2

RTL.hr
30.03.2024 21:00

Matthew Gray Gubler, poznat po svojoj interpretaciji genijalnog agenta FBI-a Dr. Spencera Reida u dugogodišnjoj seriji Zločinački umovi', osvojio je srca obožavatelja tijekom 15 godina trajanja serije. Iako je serija završila 2020. godine, Gubler i dalje uživa široku popularnost zbog svoje jedinstvene kreativnosti izvan malih ekrana.

Matthew Gray Gubler oduvijek je bio kreativna osoba koja je birala različite načine izražavanja tijekom svog života. Čak i dok je odrastao u Las Vegasu i susretao se sa izazovima vršnjačkog nasilja, prihvatio je svoju jedinstvenost i podijelio je sa svijetom putem modelinga, glume i likovnih umjetnosti. Iako se promijenio od trenutka kada ga je javnost upoznala prije gotovo dva desetljeća, Gubler i dalje njeguje svoju neobičnost i djetinju radoznalost, često šaleći se da je još uvijek "vrlo sličan" sebi kakav je bio sa samo pet godina.

Nakon završetka srednje škole, Matthew Gray Gubler odlučio je nastaviti svoje obrazovanje u području izvedbenih umjetnosti. Upisao se na Tisch School of the Arts na Sveučilištu New York, gdje je prvotno studirao filmsku režiju. Međutim, neočekivano je otkriven kao talent za modeling nakon što ga je talijanski lovac na talente slučajno primijetio. Umjesto da ga angažira za glumu ili režiju, Gubler je angažiran da pozira kao model u kampanji za Kate Spade te je brzo postao traženi model.

Zločinački umovi sezona 10
Zločinački umovi sezona 10 FOTO: RTL

Iako je neobično započeo karijeru kao model, zadržao je svoj fokus na radu u filmskoj industriji dok je pohađao školu. 

Samo godinu dana nakon što je debitirao u svom prvom filmu 2004. godine, Matthew Gray Gubler dobio je ulogu Dr. Spencera Reida, najinteligentnijeg lika serije 'Zločinački umovi' koji ima IQ od 187 i posjeduje izuzetnu sposobnost brzog čitanja. Gledatelji su se emotivno povezali s njegovim likom zbog traume koju je proživio i problema s ovisnošću, ali također ga vole zbog njegove izuzetne lojalnosti prema prijateljima, što predstavlja zanimljiv kontrast njegovom analitičkom i "robotskom" ponašanju dok iznosi statistička istraživanja. 

Obožavatelji dugogodišnjeg serijala Zločinački umovi' oduševljeni su kemijom između likova na ekranu, a ta ista kemija prenijela se i izvan kamera. Posebno bliska veza razvila se između Matthewa Graya Gublera i njegove kolegice Paget Brewster, koja je tumačila specijalnu agenticu Emily Prentiss. Gubler je opisao Brewster kao svoju najbolju prijateljicu i čak je pokazao portret koji je naslikao za nju.

Između glumačkog angažmana u Zločinačkim umovima', Gubler je režirao 12 epizoda tijekom serije, uključujući i posljednju epizodu svoje prijateljice Paget Brewster. Osim toga, režirao je i glumio u svoja dva samokritična pseudodokumentarna filma koje je snimao  na setu Zločinačkih umova'. U trenutku objave, Gublerov Youtube kanal imao je više od 280.000 pretplatnika i više od 9 milijuna pregleda. 

Matthew Gray
Matthew Gray FOTO: Profimedia

Nakon 15 godina tumačenja lika Dr. Spencera Reida, Matthew Gray Gubler oprostio se od svog lika kada je serija okončana 2020. godine. Nakon što je sudjelovao u više od 300 epizoda, Gubleru je oproštaj od svog lika i kolega vrlo teško pao. 

Svoju kreativnost i umjetnost Gubler izražava i kroz crtanje i slikanje. Osim što su obožavatelji trajno tetovirali njegove crteže, Gubler je objavio da je jedan od njegovih radova prodan za više od 10.000 dolara na eBay aukciji. Također je izradio majice sa svojim ilustracijama i dizajnirao torbu nazvanu "Universe, I Love You", donirajući 100% prihoda Američkom Crvenom križu.

Nakon modeliranja, glume i režiranja, Matthew Gray Gubler odlučio je istražiti i druge načine izražavanja. Jedan od tih novih poduhvata bio je objavljivanje dječje knjige koju je sam napisao i ilustrirao. Knjiga "Rumple Buttercup: A Story of Bananas, Belonging, and Being Yourself", objavljena 2019. godine, postigla je izuzetan uspjeh, dosegnuvši status broj jedan na listi bestselera New York Timesa. S obzirom na pozitivan odjek koji je knjiga postigla kod obožavatelja, Gubler je najavio da ima planove za pisanje još knjiga u budućnosti.

Seriju 'Zločinački umovi' pogledajte od ponedjeljka do petka u večernjem terminu na RTL 2!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ SERIJE 'SAN SNOVA':