RTL: 20 godina zajedno

RTL slavi 20. rođendan, a omiljena TV lica otvaraju slavljeničke mjesece!

RTL-ova lica, voditelji informativnog programa i zabavnih formata, okupila su se na snimanju kampanje koja gledatelje uvodi u rođendanski ugođaj, a sve to u prepoznatljivim bojama RTL-a - crvenoj, žutoj i plavoj! Ana Brdarić Boljat, Mojmira Pastorčić, Antonija Blaće, Marijana Batinić, Damira Gregoret, Ivana Brkić Tomljenović, Mirna Čužić, Anita Martinović, Nikolina Pišek i Ines Goda Forjan te Zoran Šprajc, Andrija Jarak, Tomislav Jelinčić, Edin Mehmedović, Filip Brkić, Mario Jurič, Tomislav Špiček i Adrian De Vrgna dočarali su slavljeničko raspoloženje

RTL.hr
12.04.2024 12:32

Prije dvadeset godina, 30. travnja 2004., RTL je počeo s emitiranjem programa i od tada postavljaju medijske trendove donoseći brojne sadržajne i tehničke novitete! Gledatelje je iste godine osvojila prva sezona 'Big Brothera', kojim je u Hrvatskoj počela 'era realityja', a finale prve sezone pratilo je 2,639.316 gledatelja! Usto što je imao sjajan odjek kod gledateljstva, prva sezona svjetski popularnog realityja otkrila i jednu od danas najpopularnijih voditeljica - Antoniju Blaće. Prikazan je prvi dnevni talk show u Hrvatskoj koji je vodila Sanja Doležal i koji se jednostavno zvao - 'Sanja', prva sapunica 'Zabranjena ljubav, a u domaći medijski prostor uveli smo i infotainment!

Mojmira Pastorčić, Antonija Blaće, Marijana Batinić, Mirna Čužić
Mojmira Pastorčić, Antonija Blaće, Marijana Batinić, Mirna Čužić FOTO: RTL

Povijest je ispisana i 2009., kada je RTL prenosio dotad najgledanije Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj, a finale između Hrvatske i Francuske bio je drugi najgledaniji događaj u hrvatskoj televizijskoj povijesti dotad! Godinu dana poslije, zahvaljujući upravo RTL-u, Hrvatska je upoznala i zavoljela tursku produkciju - serija '1001 noć' osvojila je gledatelje i donijela rekordnu gledanost. 

Adrian De Vrgna, Damira Gregoret, Tomislav Špiček
Adrian De Vrgna, Damira Gregoret, Tomislav Špiček FOTO: RTL

Od samih početaka RTL se usredotočio na sadržaj za cijelu obitelj i time našao put do gledatelja - popularnost je samo rasla, televizija je osvajala domaće i inozemne nagrade, a voditelji - zaštitna lica RTL-a, tijekom svih tih godina, nagrađivani su kao najbolji i najtraženiji u svojoj struci. Potkraj 2019. glavni kanal dobiva osvježen i moderniziran vizualni identitet, a novi slogan 'Više od televizije', ocrtava emocije, boje, multiplatformski pristup informiranju i zabavljanju te aktivno uključivanje gledatelja. Upravo o tim, pravim bojama RTL-a; crvenoj, žutoj i plavoj, koje dočaravaju svu lepezu emocija koje prožimaju sadržaj i oduševljavaju gledatelje, pričala su i RTL-ova omiljena lica. 

RTL slavi 20. rođendan
RTL slavi 20. rođendan FOTO: RTL
Ivana Brkić Tomljenović, Andrija Jarak, Anita Martinović
Ivana Brkić Tomljenović, Andrija Jarak, Anita Martinović FOTO: RTL

Andrija Jarak ekipi RTL-a pridružio se potkraj 2021. te baš kao i ostali kolege voli ovakvu vrstu snimanja: Ovo su prilike za druženje, zezanciju i veselje", kaže iskusni reporter koji je potom otkrio na što ga prvo asociraju boje RTL-a. Crvena označava adrenalin, neko pogonsko gorivo. Plava me asocira na more, a žuta na život, sunce, veselje... Mislim da je to nekako obilježje RTL-a, to je upravo to - život i veselje. Iako je moja boja crna s obzirom na to što radim, ali lijepe su ove životne boje koje ti donose radost. No život je jedna lepeza boja, bile one sive i crne ili žute, plave ili crvene poput RTL-ovih. U danu promijeniš deset boja i deset raspoloženja i deset situacija, tako da bih rekao da je ta šarolikost bogatstvo."

Zoran Šprajc, Nikolina Pišek, Mojmira Pastorčić, Antonija Blaće, Marijana Batinić, Mirna Čužić, Ana Brdarić Boljat, Andrija Jarak, Edin Mehmedović
Zoran Šprajc, Nikolina Pišek, Mojmira Pastorčić, Antonija Blaće, Marijana Batinić, Mirna Čužić, Ana Brdarić Boljat, Andrija Jarak, Edin Mehmedović FOTO: RTL

Urednik i voditelj Zoran Šprajc u svom je originalnom stilu rekao: Crveno je boja srca, znači da smo srčani i strastveni. Žuto je neurološki živčani sustav, što znači da smo prožeti... Dakle, kad je u redakciji netko nezadovoljan, to se nezadovoljstvo prenosi na mene, tako funkcioniraju ti naši neuroni. A plava je hladna i trezvena glava." Uvijek direktna i odvažna Mojmira Pastorčić otkrila je kako žutu boju poistovjećuje sa svojom emisijom 'RTL Direkt'. A i nisam se slučajno odjenula u crveno! To je boja krvi, strasti, vatre, energije, u skladu s karakterom", naglasila je. 

Filip Brkić, Antonija Blaće, Mario Jurič
Filip Brkić, Antonija Blaće, Mario Jurič FOTO: RTL

Mene crvena boja podsjeća na uzbuđenje, na svjetleću kutiju u studiju i trenutak kad se na njoj upali natpis on air, što mi govori da sam upravo ušao u domove stotina tisuća ljudi. Žuta me podsjeća na strast, na novinarski entuzijazam i posvećenost svih mojih kolega koji su svakodnevno sa žutim RTL-ovim mikrofonima u potrazi za istinom. Plava me podsjeća na veselje i pjesmu koju mi pruža ovo zanimanje", rekao je voditelj i urednik Tomislav Jelinčić, koji je na RTL-u od prvog dana, pa je vodio i prve vijesti!

Tomislav Jelinčić, Marijana Batinić, Mirna Čužić
Tomislav Jelinčić, Marijana Batinić, Mirna Čužić FOTO: RTL

A od samih početaka na RTL-u je i voditeljica Ana Brdarić Boljat, Tomislav i ona zaštitna su lica informativnog programa, a kad je pitate što njoj predstavljaju boje RTL-a, kroz smijeh kaže: Plavo na RTL-u mi je osjećaj pripadanja, topline i zadovoljstva. Crveno mi je adrenalin, novinarstvo i sve ono što se veže uz moj primarni posao, a žuto mi je... zabava! Asocira me na sunce i punjenje baterija."

Adrian De Vrgna, Damira Gregoret, Tomislav Špiček
Adrian De Vrgna, Damira Gregoret, Tomislav Špiček FOTO: RTL

Jake snage emisija zabavnog karaktera, voditeljice i dobre prijateljice Antonija Blaće i Marijana Batinić, uvijek su spremne za ozbiljan posao i još veću zabavu. Uz RTL ih vežu samo najljepše emocije, koje su najbolje usporedile s bojama. Crvena mi obilježava entuzijazam za rad, žuta dobru vibru na poslu i zafrkanciju, pogotovo kad smo na snimanjima! Puno se radi, ali uvijek je i puno smijeha. Plava predstavlja profesionalnost koja je iz godine u godinu rasla", otkrila je Antonija, a Marijana dodala: Crvena su ljubav i strast koju osjećamo dok radimo ovaj posao, a žuto su veselje, zabava i prijateljstvo." 

Edin Mehmedović, Mojmira Pastorčić, Ines Goda
Edin Mehmedović, Mojmira Pastorčić, Ines Goda FOTO: RTL