Serije

Carica Sisi bila je svjetska putnica, a jedno putovanje stajalo ju je života

Sisi je prešla Sredozemno more i obišla veći dio Europe, Bliski istok i Afriku - putovala je tamo gdje većina žena njezina vremena nije imala priliku otići

RTL.hr
22.05.2024 12:00

Carica Sisi bila je mnogo više od tipične kraljevske osobe. Bila je svjetska putnica, talentirana pjesnikinja, strastvena sportašica i istinska individualka. Nemirna zbog monotonog bračnog života na dvoru, često je odlazila na duge odmore u Krf, Madeiru i Veneciju.  

Kada bi se udaljila od svog supruga Franje Josipa, putovala bi u egzotične destinacije poput Maroka, Alžira, Malte, Egipta i Turske. S vremenom su njezina putovanja postala više od pukog bijega od stvarnosti života u Sisinom pozlaćenom kavezu. Postala su izvor radosti i temelj njezine legende. 

Rigorozni zahtjevi i ceremonije kraljevskog života Sisi je izbjegavala, a njezin slobodni duh krojio je vlastiti put u svijetu. Prkoseći Habsburškom protokolu, putovala je svijetom i pisala poeziju. Bila je predana sportašica, posvećena jahanju, planinarenju i gimnastici. Zapravo, čak je i raskošnu Vitešku dvoranu Hofburga pretvorila u gimnastičku dvoranu. Kada nije bila vani jašući ili radeći na održavanju svoje legendarne figure, Sisi je uživala u povijesti, filozofiji, književnosti i, naravno, putovanjima.  

Sisi
Sisi FOTO: Voyo

Carica Sisi bila je neprekidna putnica, a njezini koraci mogu se slijediti i izvan Austrije i njezinog rodnog mjesta, Bavarske. Njezin utjecaj osjetio se diljem Europe i izvan nje. Sisi je prešla Sredozemno more i obišla veći dio Europe, kao i Bliski istok i Afriku. Iako joj suprug, car Franjo Josip, nije dopuštao posjet Americi ili Dalekom istoku, ona je putovala tamo gdje većina žena njezina vremena nije imala priliku otići.  

Sisi
Sisi FOTO: Voyo

Sisina putovanja bila su brojna, a u kasnijim godinama života gotovo uvijek je bila u pokretu, ili točnije rečeno, bježala je od strogih protokola bečkog dvora. Mnoga od njezinih putovanja imala su veze sa zdravljem. Putovala je Europom u potrazi za olakšanjem od svojih brojnih tegoba. Naravno, nije mogla izbjeći putovanja iz političkih razloga i službenih državnih posjeta mjestima poput Mađarske i Italije. Za nemirnu Sisi, putovanje je uvijek bilo važnije od odredišta. Euforija dolaska na novo odredište nikada nije dugo trajala. Iako je neka mjesta više voljela od drugih, poput grčkog otoka Krf i Mađarske, nikada nigdje nije pronašla trajni mir. 

Serija Sisi
Serija Sisi FOTO: RTL.hr

Budući da nikada nije mogla dugo ostati na jednom mjestu, 1898. godine, carica Sisi krenula je na putovanje u Švicarsku, omiljenu destinaciju carice. Nažalost, to putovanje postalo je kobno. Sisi je putovala inkognito pod imenom grofica von Hohenembs, što je bila uobičajeno za nju. Uz nju je na tom tragičnom danu bila samo jedna dvorska dama, grofica Irma Sztáray. Nakon što ju je anarhist Luigi Lucheni direktno ranio u srce, Sisi je prevezena natrag u Hotel Beau Rivage, gdje je umrla od smrtonosne rane na prsima. 

Sisi je bila jednako vješta u plovidbi kao i bilo koji mornar kojeg je srela, uživala je u putovanjima vlakom, kočijom, jahanju konja, deva ili magarca, te pješice. 

Nagrađivanu seriju 'Sisi' o životu austrijske carice pratite samo na platformi Voyo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: