Serije

Carica Sisi imala je idilično djetinjstvo, a s 15 godina srušio joj se svijet: Odluka njenih roditelja promijenila je sve

Poznata kao carica koja je ljepotom i stilom osvojila srca mnogih, Sisi je uvijek čeznula za slobodom i jednostavnim životom, a seriju o omiljenoj vladarici gledajte od 17. svibnja na platformi Voyo

RTL.hr
15.05.2024 15:00

Elizabeta Amalija Eugenija, poznatija kao Sisi, bila je austrijska carica koja je živjela tijekom 19. stoljeća. Rođena je 24. prosinca 1837. godine u Münchenu kao kći vojvode Maximiliana Josepha Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske. Vrhunsku seriju 'Sisi' o životu austrijske carice od 17. svibnja pratite samo na platformi Voyo

Poznat kao ekscentrična figura, njezin otac bio je veliki ljubitelj umjetnosti, bavarske narodne glazbe, posebice jodlanja, te i sam skladatelj i pisac. Bio je avanturist koji je o svom putovanju u Egipat napisao knjigu. Unatoč tome, bio je poprilično nevjeran suprug, koji je, navodno, osim desetero zakonitih, imao i pozamašan broj izvanbračnih potomaka. U takvom slobodnom okruženju odrastala je Sisi.  

Elizabeta, ili Sisi kako će je kasnije nazvati, unatoč očevoj buntovnosti, provela je djetinjstvo u obiteljskoj idili. Bila je treće dijete u obitelji, imala je dvije starije sestre, Helenu i Charrlote, te mlađeg brata, Karla Teodora. Njezin otac, vojvoda Maximilian, bio je poznat po svojoj ljubavi prema umjetnosti i kulturi te je poticao svoju djecu na obrazovanje i kreativnost.  

Sisi je uživala u bezbrižnom djetinjstvu provedenom u obiteljskom domu u Münchenu. Bila je iznimno bliska sa svojim roditeljima, posebno s ocem s kojim je dijelila ljubav prema konjima i prirodi. Osim toga, Elizabeta je pokazivala iznimnu ljubav prema plesu, jahanju i svim oblicima fizičke aktivnosti. 

Kraljica Sisi
Kraljica Sisi FOTO: Profimedia

Kao mlada djevojka, Elizabeta je bila poznata po svojoj ljepoti i šarmu. Njezina privlačnost nije prošla nezamijećeno, a 1854. godine, u dobi od samo 15 godina, udala se za austrijskog cara, 23-godišnjeg Franju Josipa I. Njezin brak s carem promijenio je njezin život zauvijek i označio početak njezine karijere kao jedne od najpoznatijih europskih vladarica. 

Legenda kaže da su zaruke bile dogovorene između Franje Josipa i njezine starije sestre, Helene, ali kada je car ugledao mladu Sisi, navodno je kazao: "Ako se ne mogu oženiti Elizabetom, neću se ni oženiti". Međutim, iako je car možda bio preko ušiju zaljubljen u svoju mladu suprugu, nju to i nije baš usrećilo. Priča se da je plakala u kočiji putem na vjenčanje, a kasnije je u svojim dnevnicima zapisala: "Brak je apsurdna institucija. Prodaju vas kao 15-godišnje dijete, morate položiti zavjet koji ne razumijete, a zatim nad njim žalite trideset godina i više, a ne možete ga raskinuti". 

Unatoč burnom životu na austrijskom dvoru, Sisi je uvijek sačuvala sjećanja na svoje bezbrižno djetinjstvo u Bavarskoj. Iako je postala poznata kao carica koja je svojom ljepotom i stilom osvojila srca mnogih, Sisi je uvijek čeznula za slobodom i jednostavnim životom kakav je imala kao djevojčica. 

Djetinjstvo Sisi bilo je ispunjeno ljubavlju, srećom i slobodom, a rani dani oblikovali su njezinu osobnost i stav prema životu koji će je pratiti kroz sve izazove i promjene koje su uslijedile u njezinoj kasnijoj karijeri kao carice Austrije.  

 Vrhunsku seriju 'Sisi' o životu austrijske carice od 17. svibnja pratite samo na platformi Voyo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'SKRIVENO U RAJU':