Serije

Smrt prve kćeri progonila je Sisi cijeli život: Jahala je do iznemoglosti nakon velike tragedije

Smrt njezine prve kćeri bila je prva u nizu tragedija koja je obilježila život carice

RTL.hr
24.05.2024 10:00

Carica Sisi ostala je zapamćena ne samo po svojoj izvanrednoj ljepoti već i po tragičnoj sudbini koja je pratila njen život. Udana za cara Franju Josipa I., Sisi je rodila četvero djece, a njihova obiteljska priča prožeta je tragedijama i složenim međuljudskim odnosima.  

Sisi je bila iznenađena kada je saznala da je trudna. Samo deset mjeseci nakon vjenčanja, rodila je svoje prvo dijete, djevojčicu Sophie Friederike. 

Prvorođeno dijete carskog para rođeno je 5. ožujka 1855. godine. U trenutku rođenja svoje kćeri, Sisi je imala samo 17 godina i osjećala se pomalo zbunjeno i nesigurno kao mlada majka. Carica je bila pod velikim pritiskom carskog protokola, prema kojem je brigu o djetetu preuzela njena svekrva, nadvojvotkinja Sofija. Sisi se morala bez prigovora pokoriti, što je dodatno otežavalo njen osjećaj majčinstva. 

Unatoč pritiscima, uspjela je prevladati autoritet svoje svekrve i povesti malu Sophie sa sobom na putovanje u Mađarsku u svibnju 1857. godine. Nažalost, putovanje se pokazalo kobnim. Tijekom boravka u Mađarskoj, Sophie je oboljela od teške crijevne zarazne bolesti. Svi napori da se djevojčica spasi nisu urodili plodom te je umrla u dobi od samo dvije godine, 29. svibnja 1857. godine u Budimpešti.  

Serija Sisi
Serija Sisi FOTO: RTL.hr

Povratak u Beč s tijelom preminule kćeri bio je trenutak velike boli i krize za carsku obitelj. Tragični događaj ostavio je trajne posljedice na njen brak s carem Franjom Josipom I., dodatno pogoršavajući ionako složene odnose unutar carskog dvora. 

Smrt Sophie Friederike bila je prva u nizu tragedija koja je obilježila život carice. Iako je rodila još troje djece, bol zbog gubitka prvorođene kćeri nikada nije potpuno nestala.  

Serija Sisi
Serija Sisi FOTO: Voyo

Sophieino tijelo je vraćeno u Beč i pokopano u Carskoj kripti. Smrt njezinog najstarijeg djeteta progonila je caricu cijeli život. Njena svekrva, nadvojvotkinja Sofija, neizravno je smatrala Sisi odgovornom za smrt male Sophie. Doživjela je slom živaca i povlačila se u svoje odaje ili bi jahala do iscrpljenosti, samo da izbjegne razmišljanje o tragediji.  

U vrijeme kada se carica suočila s gubitkom svoje prve kćeri, Gisela, druga kći, već je bila dio njihovog života. S obzirom na to da je svekrva preuzela brigu o djeci čim su se rodila, nakon Sophieine smrti, Sisi je počela zanemarivati svoju drugu kćer te nikada nije razvila blizak odnos s njom.  

Do kraja svog života, Sisi je nosila narukvicu s likom svoje preminule kćeri i držala njen portret u svojim odajama. 

Nagrađivanu seriju 'Sisi' o životu austrijske carice i ugarsko-hrvatske kraljice pratite samo na platformi Voyo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ 'BRAKA NA PRVU':