Serije

Tko je Birce Akalay? Lijepa glumica predstavljala Tursku na izboru ljepote i često se zaljubljivala u kolege sa seta!

U seriji Cijena strasti', dostupna za gledanje na platformi Voyo, utjelovljuje lik Asli Çinar, zajedno s kolegom Ibrahimom Çelikkolom, s kojim su je mediji povezivali kroz spekulacije o njihovoj ljubavnoj vezi

RTL.hr
20.03.2024 17:00
Birce Akalay
Birce Akalay FOTO: Instagram

Turska glumica Birce Akalay koju gledatelji prate u seriji 'Cijena strasti' na platformi Voyo, privukla je pažnju javnosti svojom prirodnom ljepotom, karizmom i izvanrednim glumačkim talentom, što ju je učinilo jednom od najtraženijih turskih glumica današnjice. Rođena je 1984. u Istanbulu, a 2004. godine natjecala se na izboru ljepote, predstavljajući svoju zemlju na izboru za Miss Europe. Njena vitka figura rezultat je 13 godina profesionalnog bavljenja baletom, kojeg je napustila zbog ozljede koljena tijekom srednje škole.

Stekla je diplomu na Odsjeku za kazalište Pera Fine Arts High School 2003. godine, a kasnije je studirala glumu na Sveučilištu u Istanbulu i Haliç University.

Tijekom izbora ljepote primijetili su je televizijski producenti nakon čega je započela karijeru kao voditeljica sportskih vijesti na lokalnoj televiziji. Paralelno je gradila i svoju manekensku karijeru prije nego što je započela s glumom. To se pokazalo kao pravi izbor, jer je prve značajne uloge ostvarila već u dvadesetim godinama života.

Svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u seriji 'Ljubav, vjera, nada', gdje je glumila uz Murata Ünalmisa s kojim je započela i ljubavnu vezu izvan ekrana. Ünalmis ju je zaprosio tijekom snimanja 14. epizode serije. Vjenčali su se u svibnju 2011. godine, ali su se razveli u prosincu 2012.

Birce Akalay
Birce Akalay FOTO: Instagram

Nedugo nakon prvog razvoda, Birce je doživjela sličnu situaciju. Tijekom snimanja serije Küçük Aa' (Mali Lord'), zaljubila se u svog partnera Sarpa Levendolua, za kojeg se udala 2014. godine. Međutim, par se razveo 2017. godine.

Kasnije su je mediji povezivali s kolegom Ibrahimom Çelikkolom, s kojim dijeli glavnu ulogu u popularnoj seriji 'Cijena strasti', kao i u seriji 'As the Crow Flies'. Međutim, oboje su demantirali da između njih postoji bilo kakva romantična veza, tvrdeći da je njihova povezanost isključivo prijateljska. Zbog neosnovanih glasina, glumački duo čak je počeo razmatrati moguće probleme u budućim zajedničkim projektima.

Domaći gledatelji će je vjerojatno prepoznati po ulogama u popularnim serijama poput 'Očev izbor', gdje je igrala ulogu Ilay, te seriji 'Asi', gdje tumači lik Zeynep.

Osim svojih glumačkih dostignuća, Birce Akalay također je poznata po svojoj humanitarnoj aktivnosti i zalaganju za prava žena. Aktivno se angažira u kampanjama koje promiču jednakost spolova i pružaju podršku ženama u društvu.

Na svečanoj dodjeli nagrada DIAFA 2022. u Dubaiju, Birce je primila priznanje za međunarodnu glumicu godine te je prilikom svog govora istaknula podršku ženama u Iranu. Oštro je osudila situaciju u toj zemlji, posebno pristup tamošnjih vlasti prema ženskim pravima.

Osim što je talentirana glumica, Birce je vješta i u izradi nakita. Ona je strastvena zaljubljenica u modu, a ostvarenje njezinih snova bilo je osnivanje vlastitog brenda nakita. Interes za izradu nakita javio se kada je imala samo 14 godina, nakon što je izgubila ogrlicu koju joj je majka poklonila. Tijekom godina počela je skupljati ogrlice s likom Djevice Marije, te je postepeno razvila impresivnu kolekciju. Iskustvo u prikupljanju nakita i oblikovanju novih kreacija potaknulo ju je da pokrene vlastiti brend.

Popularnu seriju 'Cijena strasti', s Birce Akalay u glavnoj ulozi, gledajte samo na platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO IZ SERIJE 'SAN SNOVA':