Serije

Tko su bile sestre carice Sisi? Sve četiri bile su poznate po ljepoti, a jedna je imala tragičan kraj

Unatoč tome što je Franjo Josip izabrao Sisi za svoju suprugu umjesto Helene, sestre su bile povezane do kraja života

RTL.hr
19.05.2024 14:00

Carica Sisi potječe iz ugledne obitelji Wittelsbach, kao kći vojvode Maximiliana Josepha Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske. Osim nje, Maximilian i Ludovika imali su još devetero djece - pet sestara i petero braće. Sve sestre bile su izuzetno privlačnog izgleda, baš kao i Sisi. Carica Sisi jedna je od najintrigantnijih figura europske povijesti 19. stoljeća. No, osim nje, i njezine sestre bile su značajne ličnosti u europskim kraljevskim krugovima. 

Tijekom cijelog svog života, Sisi je bila jako vezana za svoju stariju sestru Helene, nazvanom Néné. Unatoč skandalu u Bad Ischlu, kada je car Franjo Josip odabrao mladu Sisi za svoju buduću suprugu umjesto Helene, njihov odnos ostao je snažan. 

U dobi od 22 godine, Helene se udala za nasljednog princa Maximiliana Antona von Thurn und Taxisa. Njezin suprug Maximilian umro je u dobi od samo 35 godina od teške bolesti bubrega. Imali su četvero djece za koju je preuzela skrb. Helene je preminula u dobi od 56 godina od bolesti trbuha. Sisi je odrasla zajedno sa svojom sestrom Helenom, koja je bila tri i pol godine starija od nje. Koliko su sestre bile povezane pokazuje činjenica da su koristile engleski kao svoj tajni jezik do kraja života. Unatoč neugodnosti prilikom odabira nevjeste, Helene je ostala uz Sisi tijekom cijelog svog života. Čak i u teškim vremenima, uvijek je imala pozitivan utjecaj na mlađu sestru.  

Sisi
Sisi FOTO: RTL.hr

Mlađa sestra Elizabete, Sophie Charlotte, preminula je u 50. godini života. Na početku je imala nekoliko prosaca, uključujući vojvodu Philippa von Württemberga, princa Luísa Portugalskog i Ludwiga Viktora iz Austrije, koji je, međutim, bio homoseksualac. Njen rođak i prijatelj iz djetinjstva, Ludwig II., također je bio kandidat za njenog supruga, ali je prekinuo zaruke. Udala se za Ferdinanda von Alecona, unuka posljednjeg francuskog kralja. Živjeli su u egzilu u Engleskoj, gdje se Sophie nije osjećala vrlo ugodno. Sophie je rodila sina, a ubrzo nakon toga preselili su se u Francusku. Sophie je patila od depresije i završila je u psihijatrijskoj bolnici, iz koje je izašla izliječena sedam mjeseci kasnije. Tragično je preminula tijekom požara u Parizu. 

Serija Sisi
Serija Sisi FOTO: RTL.hr

Još jedna mlađa Sisina sestra bila je Marija Sofija od Bavarske. Od svoje sestre Sisi bila je mlađa oko četiri godine, a obje su sestre smatrane ljepoticama. Postala je posljednja kraljica Dviju Sicilija udajom za prijestolonasljednika Franju, čiji je otac bio kralj Ferdinand II. Nakon što je Franjo naslijedio prijestolje od svog preminulog oca, Marija Sofija imala je samo 17 godina. Zbog političkih događaja tog vremena, Marija je bila prisiljena napustiti kraljevstvo i pobjeći u izgnanstvo u Rim. Uvijek je izazivala uzbuđenje i provokacije. Tajno je rodila kćer 1862. godine koju je predala na posvajanje, a kasnije je priznala to svom suprugu. Bila je u stalnoj konkurenciji sa Sisi, posebno kada je u pitanju bilo jahanje. Dvije sestre nisu bile u najboljim odnosima. Preminula je u Münchenu 1925. godine, u 84. godini života. 

Najmlađa Sisina sestra bila je vojvotkinja Mathilde Ludovika. Budući da je bila udana za grofa Louisa od Tranija, mlađeg brata kralja Dviju Sicilija, odlično se slagala sa sestrom Marijom Sofijom. Njihov brak bio je nesretan, te su se Mathilde i Louis razdvojili. Mathilde je zbog svog visokog, piskutavog glasa dobila nadimak "vrabac". Preminula je u 81. godini života u Münchenu 1925., iste godine kada i njezina sestra Marija Sofija.  

Nagrađivanu seriju 'Sisi' o životu austrijske carice pratite samo na platformi Voyo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: