Serije

Zanimljivosti o seriji 'Chicago u plamenu': Vatrogasna postaja je postala turistička atrakcija!

Osim što osvaja srca gledatelja diljem svijeta, serija Chicago u plamenu' skriva nekoliko zanimljivih činjenica - od suradnje s pravim vatrogascima do neočekivane situacije s pre-realnom scenom te jedinstvene veze između glumaca

RTL.hr
31.03.2024 14:00

Za ljubitelje serija koje nude uzbuđenje, dramu i emotivnu povezanost, 'Chicago u plamenu' postao je nezaobilazno ime. Serija, koja je započela svoje emitiranje 2012. godine, ne samo da prikazuje napetu i uzbuđujuću svakodnevicu vatrogasaca, već kroz svoje zanimljive detalje dodatno produbljuje doživljaj gledatelja. U nastavku donosimo nekoliko fascinantnih činjenica koje otkrivaju zašto je 'Chicago u plamenu' toliko više od obične serije. 

Stvarna vatrogasna postaja

Lokacija koja igra ključnu ulogu u seriji, vatrogasna postaja, zapravo je stvarna. Nalazi se na adresi 1360 South Blue Island Avenue i funkcionira kao sjedište Postaje 18 Chicago Fire Departmenta. Ova autentična kulisa dodaje dubinu priči i omogućava gledateljima da se osjećaju kao da su dio stvarnog svijeta vatrogasaca. 

Chicago u plamenu
Chicago u plamenu FOTO: RTL

Vatrogasni heroji na setu

Da bi se postigla što veća autentičnost, produkcija često koristi prave vatrogasce kao statiste u seriji. Oni donose vlastitu opremu i sudjeluju u snimanju raznih scena, što dodaje vjerodostojnost svakoj epizodi. Osim toga, često se oslanjaju na savjete i iskustva pravih vatrogasaca, kako bi se prikazala realnost vatrogasnog života i posla. Jedan od takvih vatrogasnih savjetnika je i Anthony Ferraris, koji osim što je vrijedan na ekranu, u stvarnom je životu i vatrogasac te često daje vrijedne savjete produkciji. 

Scena koja je bila previše stvarna

Serija je poznata po tome što se trudi biti što preciznija u prikazivanju stvarnih situacija, ali ponekad to može dovesti do neočekivanih događaja. U studenom 2012. lokalna televizijska postaja prenijela je svojim gledateljima vijest o padu zrakoplova u gradu, prikazujući uživo snimke nesreće. No kasnije im je rečeno da je to zapravo bio set za ključnu scenu u epizodi ''Chicaga u plamenu' koja je trebala biti snimljena. 

Chicago u plamenu
Chicago u plamenu FOTO: RTL

Spajanje s drugim serijama

'Chicago u plamenu' je postavio temelje za proširenje 'Chicago' franšize sa spin-off serijama Chicago P.D.', Chicago Med' i Chicago Justice'. Kreatorima i producentima nije bio lak posao presijecati likove na tri serije s različitim radnjama. 

Jedinstvena veza između glumaca

Nije iznenađujuće čuti da su zvijezde serije postali bliski prijatelji, slično kao što se to događa u pravim vatrogasnim postajama. No, imaju zanimljiv način zbližavanja. Eamonn Walker, Taylor Kinney i Monica Raymund osnovali su malu motociklističku "bandu" i često zajedno voze motocikle gradom.  

Chicago u plamenu
Chicago u plamenu FOTO: RTL

Turistička atrakcija

Zahvaljujući popularnosti serije, Vatrogasna postaja 51 ili Postaja 18 u stvarnom životu postala je svojevrsna turistička atrakcija. Steve Chikerotis, koji djeluje kao konzultant na seriji, otkrio je da se tamo snima oko 22 puta godišnje, što privlači mnoštvo ljudi. Ljudi dolaze iz cijelog svijeta kako bi vidjeli lokaciju gdje se snima serija i doživjeli svijet Chicago u plamenu'  iz prvog reda.

Gradonačelnik Chicaga u seriji 

U prvoj epizodi uspjeli su čak uvjeriti tadašnjeg gradonačelnika Chicaga, Rahma Emanuela, da se pojavi i glumi samog sebe i to je učinio pod određenim uvjetom. Rekao je kako je lakše biti gradonačelnik, nego glumiti gradonačelnika. Njegov uvjet bio je da produkcija donira novac u dobrotvorne svrhe za udovice i siročad vatrogasaca.

Lik Hanka Voighta u pet serija Dicka Wolfa

Jason Beghe pojavio se kao Hank Voight u čak pet serija Dicka Wolfa. Nakon što se pojavio u ulozi Voighta u 'Chicagu u plamenu', Wolf ga je odlučio staviti u svoje četiri serije: 'Chicago PD', 'Chicago Med', 'Chicago Justice' i 'Zakon i red: Specijalni odred za žrtve'.

Seriju 'Chicago u plamenu' gledajte na RTL2 u večernjem terminu te na platformi Voyo!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO OD 'HELL'S KITCHEN HRVATSKA':