Zeleni tjedan

'Zeleni' način razmišljanja i u produkciji: Ovi RTL-ovi projekti nagrađeni su zbog ekološke održivosti

Zeleni tjedan na RTL-u održava se od 10. do 16. lipnja, a u fokus stavlja važnost očuvanja okoliša i djelovanja usmjerenog na njegovu zaštitu. Danas smo se usmjerili na ekološku održivost

RTL.hr
13.06.2024 16:40

Albert certifikat, osnovan 2011. godine, podržava globalnu filmsku i televizijsku industriju u smanjenju ekoloških utjecaja produkcije i stvaranju sadržaja koji podržava viziju održive budućnosti. RTL Hrvatska radi na tome da postane vodeća televizijska kuća u regiji središnje i istočne Europe, koja će tijekom proizvodnje programa značajno smanjiti utjecaj na okoliš te postaviti primjere dobre prakse drugima. RTL Hrvatska ponosni je vlasnik tri projekta koji su nositelji Albertovog certifikata, a s ponosnom ih predstavljamo u Zelenom tjednu.

RTL Kockica, 'Kad smo bili mali'  

RTL Kockica, prvi specijalizirani kanal za djecu, mlade i obitelj kroz godine se pozicionirala kao podrška gledateljima u njihovu naumu da nauče nešto novo i korisno. Promicanjem znanja naglašavaju važnost brige o ekosustavu, a dok smišljaju nove emisije koje podižu svijest o onom najbitnijem - planetu Zemlji, dodijeljen im je Albert certifikat, svojevrsna potvrda izvrsnosti kada je u pitanju održiv i 'zelen' način snimanja televizijskog sadržaja.

  

Tatjana Horvatić, RTL Kockica
Tatjana Horvatić, RTL Kockica FOTO: RTL

Glavna tema velikog broja naših formata su biljke i životinje te njihov suživot s ljudima. Serijal 'Prijatelji planeta' koji uči mlade očuvanju okoliša i približava održiv način života i 'SOS za životinjski svijet' koji progovara o najugroženijim životinjski vrstama kojima je potrebna pomoć društva kako bi li opstale, samo su početak naše zelene priče", ističe producentica RTL Kockice Sanja Zdorc. 

Kad smo bili mali
Kad smo bili mali FOTO: RTL

"Svjesni smo da nije dovoljno samo misliti zeleno, potrebno je i djelovati. Već godinama podižemo svijest o zaštiti prirode, a za vrijeme snimanja projekta 'Kad smo bili mali' poduzeli smo niz koraka kako bismo smanjili ugljični otisak. U svoje poslovanje uveli smo punjive baterije, koristimo višekratne boce za vodu te keramičko posuđe, minimalizirali smo kupovinu rekvizita, na set smo postavili odjeljke za recikliranje otpada, a za potrebe ispisa scenarija, što radimo samo kada je neophodno, koristimo reciklirani papir", pojasnila je voditeljica emisije 'Kad smo bili mali' Tatjana Horvatić.  

'Život na vagi' 

"Ponosan sam jer je dobivanje Albert certifikata potvrda da idemo u pravom smjeru. U današnjem vremenu svijest o tome koliki trag ostavljamo samim našim prisustvom na planetu, a posebno ovakvim velikim televizijskim projektima, iznimno je bitna. Briga o okolišu i prirodi postala je imperativ u nastojanju da osiguramo budućnost idućim generacijama", kazao je producent najnagrađivanijeg reality showa u domaćem eteru Vanja Meandžija i naglasio da je dobivanje Albert certifikata dokaz usklađenost sa smjernicama i propisima koji definiraju vezu s ekološkom održivošću. 

  

Život na vagi
Život na vagi FOTO: RTL

Rekao bih da je čak i simbolično što je 'Život na vagi' projekt kojim smo 'zazelenili' RTL-ovu produkciju s obzirom na to da se u showu kontinuirano bavimo zdravljem i zdravim navikama u što danas slobodno možemo i moramo svrstati i odvajanje otpada, zero waste kuhanje, uzgoj hrane, smanjivanje upotrebe jednokratne plastike te opcije prehrane s manje ili bez mesa. U produkciji smo ukinuli korištenje plastičnih čaša, uveli striktno odvajanje otpada, upotrebu recikliranog papira, papirnatih čaša, bočica za vodu... Kad god smo mogli, reciklirali smo rekvizite iz fundusa, uveli upotrebu ekoloških sredstava za čišćenje, kao i suradnju s eko certificiranim dobavljačima. Smanjili smo upotrebu fosilnih goriva, izbacili jednokratne baterije i uveli one na punjenje za svu našu opremu, a kad god je bilo moguće, koristili smo opciju rada od kuće. U sam sadržaj emisije uključili smo edukaciju o odvajanju otpada, iskorištavanju cijelih namirnica kod pripreme jela i slično te sve zaključili s posljednjih mjesec dana snimanja u Nacionalnom parku Brijuni, gdje smo zaista, i mi i kandidati, živjeli u skladu s prirodom", zaključuje Meandžija i dodaje da bez stopostotne podrške i suradnje cijelog tima koji je spremno prihvatio sve promjene ništa od planiranog i provedenog ne bi bilo moguće.  

Marijana Batinić, Život na vagi
Marijana Batinić, Život na vagi FOTO: RTL

'San snova' 

"Uključenost serije 'San snova' u Albert projekt svrstala nas je uz bok s velikim europskim projektima kada je u pitanju ekološka održivost. Naglasak na ekološki prihvatljiv način gradnje scenografije, nabavu potrebnog materijala i rekvizite te potrošnju energenata, poput uštede električne energije korištenjem LED rasvjete, stavljen je od samog početka pripreme projekta; još tijekom pripreme za snimanje i u fazi pred produkcije. Kod opremanja i gradnje setova fokus je stavljen na recikliranje te korištenje već postojeće rekvizite, namještaja i odjeće iz fundusa. Sve faze produkcije bile su u skladu s ekološkim normama koje nalaže 'Green projekt'", objašnjava voditeljica Odjela fikcije RTL-a Iva Grahor. 

San snova
San snova FOTO: RTL

"Cijela ekipa koja je radila na projektu, uključujući i glumce, bila je izuzetno susretljiva pri sudjelovanju i svojim su angažmanom mnogo pridonijeli u dobivanju Albert certifikata i podizanju svijesti o važnim ekološkim pitanjima", dodaje Grahor i naglašava da u pojedinim epizodama serija sadrži i dijaloge vezane uz društveno odgovorno ponašanje. "Gledateljima smo željeli skrenuti pozornost i podići svijest o ekologiji te ih savjetovati kako svojim ponašanjem mogu pozitivno utjecati na promjenu." 

San snova
San snova FOTO: RTL

'Green production filming' je sustav ocjenjivanja i certifikacije ekološki održive filmske produkcije, a tijekom snimanja serija, ekipe koje su radile na projektima prošle su i obuku prema Albert programu. Ekonomična potrošnja i recikliranje omogućili su smanjenje troškova održavanja prostora studija kao i smanjenu količinu otpada, a racionalnom organizacijom transporta, smanjena je emisija štetnih tvari. Stečena znanja svi su članovi ekipe prenijeli i u svoja kućanstva, i to u sklopu programa edukacije tijekom koje su usvajali nova znanja i stvorili svijest o važnosti ekološki održivog ponašanja.