Novosti

Zvijezda uskršnjeg stola: Špiček naučio Zuhru kako pripremati jedan pomalo zaboravljeni specijalitet

Gurmanski specijal 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' u posljednjoj, četvrtoj epizodi, donosi nam recept za šunku onako kako je pripremaju u Gorskom kotaru

RTL.hr
21.03.2024 16:30

Chef Tomislav Špiček razmazio nas je ukusnim i jednostavnim receptima za nadolazeći Uskrs, a kao kruna blagdanske trpeze je jelo imena nadelo. U četvrtoj epizodi specijala 'Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR' pridružio mu se naš proslavljeni glumac Zlatan Zuhrić-Zuhra koji nas je oduševio u RTL-ovoj hit seriji 'San snova'.

"Baš mi je drago vidjeti te uživo. Ja ću biti tvoj sous chef, pomoćni kuhar", rekao je uzbuđeno Zuhra.

Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL

Špiček se na to slatko nasmijao i odmah krenuo na posao. Zuhri je dao zadatak da na kockice nareže kruh i šunku. Istaknuo je i kako svježe i prirodne namirnice za sva jela uvijek pronalazi u SPAR-u.

"Za recept možemo koristiti i stari kruh ili onaj koji se prepekao u pećnici. Zapravo je bit da se nakon uskršnje gozbe iskoristi hrana koja nam je ostala - šunka, kuhana jaja, mladi luk...", objasnio je chef koji uvijek otkriva zanimljive trikove koje možemo i sami iskoristiti u kuhinji.

Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL

"Ja sam rođen u Zagrebu, majka mi je iz Dubrovnika, a otac iz Bosne. Kod nas se za Uskrs uvijek pravila neka kombinacija. Ona se ponekad potrudila napraviti neki bosanski specijalitet, a radila je i rožatu. Uvijek je bilo i šunke, ja najviše volim onu u kruhu", otkrio je Zuhra dok je na kockice rezao kruh.

Dok je Špiček miješao narezani kruh s mladim lukom, Zuhra je na kockice rezao šunku. U smjesu se doda sol, papar, jaja, narezana šunka i zagrijano mlijeko te se sve mora dobro sjediniti.

Zlatan Zuhrić Zuhra i Tomislav Špiček
Zlatan Zuhrić Zuhra i Tomislav Špiček FOTO: RTL

"U kuhinji je uvijek potrebno dosta truda, ali sve je uvijek vrijedno toga kad dobiješ onaj finalni fini proizvod", rekao je Špiček.

Smjesu je zatim stavio u vrećicu za punjenje i njome napunio crijevo te ga stavio u vrelu vodu. Kada se jelo skuhalo, Zuhra je bio pozitivno iznenađen onime što je probao, a i chef Špiček nije ostao ravnodušan kušajući zajedničko jelo.

"Ovo izgleda kao slika. Fenomenalno je, to ću si ja i kod kuće napraviti. Ne mogu vjerovati da sam kuhao sa Špičekom", rekao je Zuhra naposljetku i svima poželio sretan Uskrs.

U nastavku vam donosimo recept za ovo slasno jelo.

Nadelo

Sastojci:

  • 250 g tamnog kruha
  • 250 g bijelog kruha
  • 250 ml mlijeka
  • 10 jaja
  • 500 g kuhane šunke
  • 4 mlada luka
  • 50 g kukuruznog brašna
  • sol, papar
  • crijevo za punjenje

 

Šunku, mladi luk i kruh sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu. Sve dobro izmiješajte i dodajte razmućena jaja, posolite i popaprite po želji. Prelijte toplim mlijekom. Sve dobro sjedinite i dobivenom smjesom napunite crijevo te stavite kuhati na laganu vatru 45 minuta. Prije posluživanja ohladite.

Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR
Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR FOTO: RTL