Sylvester & Tweety

Sylvester & Tweety

25 min | animirana serija | SAD | 1995

Ponedjeljak - nedjelja u jutarnjem terminu

Autor
Fay Whitemountain

Producent
Jean MacCurdy, Tom Minton, James T. Walker, Michael R. Gerard

Nestašni mačak Sylvester i simpatična ptičica Twetty uveselit će vas i vaše mališane.

Mačak Sylvester, kanarinac Tweety i buldog Hector ljubimci su simpatične bakice.Tweety je žuti, uvijek veselo raspoložen kanarinac, koji veselo cvrkuće u svom domu. Njegovu bezbrižnu svakodnevicu često uznemiri crno bijeli mačak Sylvester koji stalno pokušava uhvatiti i pojesti žutog ptića, no zahvaljujući lukavstvima i trikovima Tweetyja, mačku se nikad ne posreći. Nespretnom Sylvestru na put često stane i neustrašivi pas Hector koji brani malog ptića ili bakica koja pokušava uvesti red i mir među svojim ljubimcima. 

Sve do danas napravljeno je više od sto crtića sa Sylvesterom i Tweetyjem kao glavnim zvijezdama.  Za vrijeme zlatnog doba crtanih filmova u Americi, Sylvester se našao na listi 50 najboljih crtanih filmova zajedno s ptičicom Tweety. Vrlo brzo Tweety i Sylvester dobivaju društvo, buldoga Hectora i simpatičnu bakicu.

Žuti kanarinac nastao je davne 1942. godine, kreirao ga je je Bob Clampett, a prvi put se pojavio u crtiću „A Tale of Two Kitties“,  21. studenog 1942. godine. Twettyjevo originalno ime zapravo je Sweetie, a "tweet" u engleskom jeziku je onomatopeja za glasanje manjih ptica. Također, u početku on nije bio kanarinac, već mlada agresivna ružičasta ptičica. Godine 1947. Friz Freleng je redizajnirao lik Tweetyja i predstavio ga u crtanom filmu „Tweetie Pie“. Upravo taj crtani film donio mu je Oscara.

Njegov žestoki neprijatelj je nestašni mačak Sylvester, animirani lik iz crtanih filmova serijala „Looney Tunes“  i „Merrie Melodies“  kompanije Warner Bros. Animirani mačak rođen je 1945. godine, prvi puta se pojavljuje u crtanom filmu „Life With Feathers“ 24. ožujka 1945. godine, a stvorio ga je animator i producent Friz Freleng.