Ratovi zvijezda II: Klonovi napadaju

STAR WARS: EPISODE II – ATTACK OF THE CLONES

144 min | igrani film, fantastični/ akcijski | SAD | 2002

Subota, 16. veljače u 19:55 sati

Redatelj
George Lucas

Uloge
Hayden Christensen, Ewan McGregor, Natalie Portman, Christopher Lee, Samuel L. Jackson, Ian McDiarmid, Temuera Morrison, Jimmy Smiths

Glasovi
Frank Oz, Ahmed Best

Jedi ne zna za gnjev, mržnju ni ljubav.

Deset godina nakon invazije na Naboo, u Galaktičkoj Republici jača separatistički pokret koji predvodi bivši jedi, grof Dooku (Christopher Lee), pa bivša kraljica i senatorica Padmé Amidala (Natalie Portman) putuje na planet Coruscant kako bi glasala o prijedlogu za osnivanje republikanske vojske, koja bi pomogla jedijima u zaštititi Republike i održavanju mira u galaktici. No nisu svi oduševljeni prijedlogom, a među njima je i Yoda (Frank Oz), koji misli da bi se vojska mogla zlorabiti. Dolaskom na Coruscent, Amidala u posljednji tren izbjegne atentat, a Obi-Wan Kenobi (E. McGregor) i njegov učenik Anakin Skywalker (Hayden Christensen) kreću u potragu za naručiteljima ubojstva te otkriju da je atentator došao s planeta Kamino. Ondje otkrivaju vojsku klonova koja se godinama proizvodi u tajnosti.

Nakon “Fantomske prijetnje”, koja je oživjela najveću fantastičnu sagu svih vremena, tri godine kasnije uslijedio je novi prequel koji se, naravno, nastavlja na događaje iz prvog dijela. Prihvaćen bolje od prošlog dijela gotovo u svim segmentima, od vizualnog doživljaja, kostimografije, efekata, akcijskih scena pa čak i glazbene podloge (John Williams), „Klonovi napadaju“ sagi je dao toliko potrebnu novu energiju. Iako je nastup Ewana McGregora kao Obi-Wan Kenobija puno uvjerljiviji, glavni potez George Lucas postigao je uvođenjem Haydena Christensena kao Anakina Skywalkera, mladog jedija, koji će kasnije postati Darth Wader i obgrliti mračnu stranu Sile, dok se drugi važan potez, koji će se lako povezati s “Imperija uzvraća udarac”, dogodio predstavljanjem vojske klonova. U svakom slučaju, “Klonovi napadaju” djeluje kao obavezni nastavak “Fantomske prijetnje”, nastavak koji upotpunjuje kultnu priču, borbu dobra i zla, tamne i svijetle strane Sile. Od glavnih likova iz prošlog dijela, Ewan McGregor i Natalie Portman ponavljaju svoje uloge, dok se po prvi put pojavljuju velika glumačka imena – Samuel L. Jackson i Christopher Lee. Naravno, posljednji dosezi u digitalnoj tehnologiji i produkcijskom dizajnu upotpunjuju doživljaj, a akcijska sekvenca – dvoboj svjetlosnim mačevima Yode protiv grofa Dooku – podsjetio nas je kultnu borbu između Lukea Skywalkera i Darth Wadera te nam potvrdio da se zaista radi o toliko voljenom, najvećem filmskom serijalu – „Ratovi zvijezda“.