Operacija Valkira

VALKYRIE

121 min | igrani film, ratna drama | SAD/ Njemačka | 2008

Petak, 15. veljače u 20 sati

Redatelj
Bryan Singer

Uloge
Tom Cruise, Bill Nighy, Carice van Houten, Tom Wilkinson, Terence Stamp, Thomas Kretschmann, Eddie Izzard, Kevin McNally, Christian Berkel

Katastrofa je blizu i netko je mora spriječiti.

U trenutku kada je bilo jasno da će nacistička Njemačka doživjeti slom, njemački generali kuju plan kako ukloniti Hitlera i spasiti naciju od potpunog uništenja i katastrofe. Na čelu urotnika je pukovnik Claus von Stauffenberg (Tom Cruise), provjereni i iskusni ratnik Reicha koji je za domovinu žrtvovao oko i ruku. Uz pomoć pobunjenih časnika smislio je plan atentata na nedodirljivog vođu i svrgnuće vlade. Ustanak je nazvan Operacija Valkira. Destruktivno ludilo koje je Njemačka nametnula svijetu postalo je neizdrživo do tada neupitno odanom vojniku. Riskirajući svoj život i živote svoje obitelji odlučio je izdati Führera.

Prije svega, Brana Singera povezujemo s dva velika hita, točnije, s tri ako računamo prvi i drugi dio „ X-Mena" te „Privedite osumnjičene", no Singer je pokazao sav svoj talent i u „Savršenom učeniku" i, svakako, povijesnoj drami "Operacija Valkira", snimljenoj prema istinitom događaju s kraja Drugog svjetskog rata kada su njemački časnici pokušali smaknuti Hitlera. Odluka da se Tomu Cruiseu podari uloga njemačkog časnika, prvenstveno je bio hrabar potez producenata i filmskog studija, koji su znali da im treba veliko holivudsko ime u ulozi glavnog junaka povijesne drame, no rijetki su na toj poziciji vidjeli Cruisea, koji, budimo iskreni, mnoge iritira svojom glumom i pojavom (čast iznimci poput „Collaterala").  No rizik se isplatio i Cruise je još jednom dokazao da je, osim što je velika zvijezda, i odličan karakterni glumac koji je pukovniku uspio dati dimenziju koju zaslužuje. Fascinantna priča uz izvrstan glumački ansambl (Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson...), sigurnu režiju Bryana Singera, svijetu je još više približila priču za koju smo nebrojeno puta čuli. I ako dramu stavimo sa strane, film ostavlja sjajan vizualni dojam - izbor lokacije, kostimografija, borba - sve se čini vrlo autentično, stoga, u pitanju je vrhunski filmski paket koji istinskim filmofilima znači neizostavno i vrlo intenzivno iskustvo.