Smrt u raju

Death in paradise

60 min | kriminalistička serija | Velika Britanija/ Francuska | 2011

Ponedjeljak - petak u popodevnom terminu

Autor
Robert Thorogood

Producent
Matthew Bird, Tim Key, Tim Bradley

Uloge
Kris Marshall, Joséphine Jobert, Danny John-Jules, Garry Carr, Don Warrington, Élizabeth Bourgine

„Smrt u raju“ prati britanskog policajca koji na svoj osebujan način razotkriva misteriozna ubojstva na Karibima.

Zamijenivši Saru Martins, koja je glumila Camille Bordey, u 5. sezoni ove odlične humorne krimiserije, čija je 7. sezona na BBC-ju planirana 2018., upoznajemo francusku glumicu Joséphine Jobert, u ulozi Florence Cassell. Ovo je njezin prvi nastup na engleskom jeziku, a pridružuje se sjajnom i simpatičnom Krisu Marshallu (koji je zamijenio Bena Millera u 3. sezoni),  kojeg se, naravno, sjećamo iz popularne britanske serije o Harperima, „My Family“, u kojoj je glumio blesavog sina.

Iznimno hvaljena britanska serija „Smrt u raju“ prodala se je na čak 237 teritorija širom svijeta, uključujući Kinu, južnu Afriku, SAD, kao i egzotičnih zemalja poput Kariba. Popularni britanski hit snimljen je prema najvišim produkcijskim standardima na prekrasnoj lokaciji, na karipskom otoku Guadeloupe, a započeo je komičnim glumcem Benom Millerom, kojemu je pripala glavna uloga uštogljenog britanskog detektiva Richarda Poolea, dok od treće sezone pratimo Krisa Marshalla kao detektiva Humphreyja Goodmana.

I danas je „Smrt u raju“ među tri najpopularnija programa na britanskoj televiziji, što i nije toliko čudno jer znamo koliko Britanci vole svoje detektive i razotkrivanje tajanstvenih zločina i zagonetki. Dodajmo i provjereno kvalitetan britanski humor, smjestimo sve u karipsko okruženje, na fiktivno rajsko otočje Saint Marie, i dobit ćemo neodoljiv TV program.

„Smrt u raju“ kreirao je Robert Thorogood, čiju su glavnu ulogu u originalu imali Ben Miller, Sara Martinis i Kris Marshall, a do sada je snimljeno sedam sezona, u kojima se pojavljuju čak devet glavnih likova. Štoviše, ukoliko vam nije dovoljno samo gledanje, dodajmo da je autor serije Thorogood potpisao ugovor za tri knjige „Death in Paradise“, idealne suputnike za plažu, od kojih je prva objavljena 2015., druga 2016., a koje naravno uključuju originalne karaktere Richarda Poola, Camille Bordey, Dwaynea Myersa, Fidela Besta i Selwyna Pattersona.