Ostalo

Gurmanski luksuz: Veganski, losos i špek burgeri

U novoj epizodi serijala 'BBQ majstorije Tomislava Špičeka by SPAR', u kojem popularni kuhar gledateljima iz tjedna u tjedan otkiva sve tajne vrhunskog roštiljanja, slavni hrvatski chef ugostio je vaterpolskog reprezentativca Dubravka Šimenca.

Promo
14.07.2023 00:01

Pripremio sam ti more toga", rekao je Špiček odmah na početku i otkrio da će raditi čak tri vrste burgera - veganske burgere, potom burgere od svježeg lososa, ali i juneće burgere iz SPAR-a.

60298P11.jpg

Naime, SPAR u svojoj bogatoj ponudi ima baš sve: od svježe, ali i zamrznute ribe, koje možete naći u njihovim ribarnicama, pa do BBQ mesa već spremnog za roštilj - pikantni specijaliteti izvrsno se pripremaju na električnom roštilju, u tavi ili pećnici! Uz to, tu je i program SPAR Veggie s ponudom proizvoda koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla, a možete ih pronaći na odjelu svježeg i smrznutog asortimana.

Možete odabrati između pljeskavica, lazanja, tofua, raznih namaza, ali i gotovih jela. Glavne karakteristike i prednosti proizvoda iz linije SPAR Veggie svakako su bezmesnost, jednostavnost pripreme, ali i raznovrsnost ponude. Osim toga, svi proizvodi SPAR Veggie linije na ambalaži nose oznaku V-label. V-oznaka ili V-label jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) dodjeljuje proizvodima izrađenima u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, a cilj korištenja te oznake je olakšati potrošačima jednostavnije prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla. Većina njih nosi i ekološki znak, kojim je naznačeno da dolaze iz organskog uzgoja.

60298P11 (1).jpg

Ovaj put Špiček se odlučio za veganske burgere od špinata, a Dubravko Šimenc nije skrivao da jedva čeka probati sva tri burgera. Nakon odrađenog posla uslijedila je degustacija, a Šimenc je odabrao svog favorita. Koji mu je burger najukusniji, pogledajte u videu, a recepte uz koje i vi možete postati 'BBQ majstor', u nastavku.


Veganski burger:

- Pecivo

- SPAR Veggie burger od špinata

- Iceberg salata

- Rajčica

- SPAR Veggie dimljeni tofu

- SPAR Veggie dresing za burgere

- Kokosovo ulje

Peciva prerežite na pola. Stavite na grill peći veganski burger i tofu. Pred kraj stavite na grill peciva koja ste prethodno premazali kokosovim uljem. Stavite sve sa strane i počnite slagati. Na dno peciva stavite žlicu dresinga i salatu. Dodajte veganski burger i na njega stavite plošku rajčice. Na vrh stavite dimljeni tofu. Gornji dio peciva još premažite dresingom te poklopite.

60298P11 (10).jpg

Burger od svježeg lososa:

- Filet lososa

- Pecivo

- Dimljeni losos

- Zobene pahuljice

- Krušne mrvice

- Kopar

- Češanj češnjaka

- Ljutika

- Sok od pola limuna

- Rikola

- Pecorino romano sir

- Avokado

- Limeta

- Svježi chilli

- Mileram vrhnje

- Maslinovo ulje

- Salatni krastavac

- Sol, papar

Svježi losos stavite u blender. Dodajte dimljeni losos, zobene pahuljice, krušne mrvice, kopar, češnjak, luk i sok od limuna. Sve dobro izmiksajte. Ostatak svježeg lososa narežite na sitne kockice. Posolite i poparite po želji. Ručno promiješajte sa smjesom koju ste izmiksali. Dobivenu smjesu oblikujte u burger.

Avokado očistite od kore i koštice te ga stavite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, mileram i sok od limete. Nasjeckajte sitno chilli, posolite i poparite po želji pa sve vilicom gnječite u jednoličnu smjesu.

Premažite burgere s malo ulja te ih stavite peći na grill. Pred kraj stavite tostirati prerezana peciva po pola uz burgere . Kada je gotovo, stavite sve sa strane i slažite.

Na dno peciva stavite umak od avokada i rikolu. Na njega stavite pečeni burger i listiće pecorino romano sira. Na vrh stavite salatni krastavac narezan na ploške te zatvorite burger gornjom stranom peciva.


Juneći burger:

- SPAR juneći burger

- Pecivo

- Lolo rosso salata

- Slanina

- Luk

- Senf

- Jabučni ocat

- Sok od jabuke

- Žlica meda

- Cheddar sir

- Pickels krastavci

Špek ispecite na grillu zajedno s lukom. Kada je pečen, ubacite sve u blender zajedno s masnoćom. Dodajte jabučni ocat, sok od jabuke, senf i med. Popaprite po želji. Sve dobro izmiksajte u jednoličnu smjesu. Još posolite po želji.

60298P11 (4).jpg

Stavite peći burgere na grill. Pred kraj pečenja dodajte peciva prerezana po pola da se tostiraju i na svaki burger stavite po dvije ploške cheddar sira. Kada je gotovo, stavite sa strane i slažite burgere.

Donji dio peciva premažite džemom od luka i špeka. Na njega stavite salatu i pickels krastavce. Dodajte burgere te poklopite gornjom stranom peciva koje ste također premazali džemom od luka i špeka.

Sadržaj donosi SPAR Hrvatska .