Ostalo

Kako odabrati dječje igračke koje nisu samo zabavne nego i poučne

Igranje ne mora nužno biti samo zabavno; ono ima veliki utjecaj na cjelokupni razvoj djeteta. Stoga, prilikom odabira idealnog poklona za rođendan vašeg mališana obratite pažnju na to da igračka koju odaberete u isto vrijeme bude poučna, a ne samo zabavna.

Promo
30.08.2022 10:12

Najbolje igračke su one koje konstantno potiču dijete na istraživanje i otkrivanje, one koje ga zaokupljuju i zadržavaju njegovu pažnju. Takve su gotovo sve edukativne igračke. Dječje igračke odaberite prema starosti djeteta, prema njegovim interesima i sličnim karakteristikama. Razmislite o onim vrstama koje potiču kreativnost, razvoj mašte, ali i koje unaprjeđuju vještine rješavanja problema. Ne zaboravite ponekad sudjelovati u igri, jer međusobna interakcija i povezivanje igra važnu ulogu u njihovom razvoju.

hmubbh3abix4pz4.jpg

Učenje kroz igru važan je dio djetetova razvoja

Iako je na prvu svrha igara zabaviti se, učenje također ima važnu ulogu u svemu ovome. Istraživanja su pokazala da je dijete uči kroz igru te da sve zajedno itekako utječe na njegov razvoj. Dijete spoznaje sebe, svoju okolinu te se automatski počinju stjecati neke nove vještine; počinje se izgrađivati i djetetova osobnost.

Korištenjem edukativnih igračaka djeca mogu razviti razne vještine koje će im itekako trebati u životu. Obrazovne igračke bitne su za shvaćanje problema, ali i brojnih mogućnosti njihova savladavanja. Osim toga, neke uče djecu o tome kako funkcioniraju uzroci i posljedice. Ne manje važno, no do izražaja dolazi i njihova motorika, razvoj mašte i kreativnosti.


Kako odabrati poučne i zabavne igračke?

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći u odabiru dječjih igračaka koje nisu samo zabavne nego i veoma poučne.


Odaberite igračke koje odgovaraju interesima i sposobnostima vašeg djeteta

Dijete se svakako mora zanimati za igračku koju ste mu kupili, stoga prije odabira iste obratite pažnju na to da se odlučite za onu koja odgovara interesima vašeg mališana i, dakako, njegovoj dobi. Na početku ćete se sigurno voditi metodom pokušaja i pogrešaka, ali nakon određenog vremena vidjet ćete što najviše zanima dijete. Ako dijete voli slagati, razmislite o, recimo, kockama sa slovima koje će itekako pridonijeti učenju slova, ali i njihova izgovora.


Odaberite igračke koje promiču razvoj društvenih vještina

Vjerujemo da od najranije dobi želite potaknuti svoju djecu da se druže s drugom djecom, jer osim što se razvijaju društvene vještine, veliki je utjecaj i na razvoju samopouzdanja, komunikacije i općenito interakcije. Ako se odlučite za dječje igračke koje promiču razvoj socijalnih vještina, budite uvjereni da ćete učiti vaše dijete dijeljenju igračaka, a samim time i vještinama pregovaranja" i dogovaranja. S godinama djeca će učiti drugačije razvoje vještine poput timskog rada i zajedničkog rješavanja problema.


Potražite dječje igračke koje potiču maštu

Igre pretvaranja ključne su za razvoj dječje kreativnosti, a u isto vrijeme utječu na njihove jezične vještine. Od pretvaranja u određene likove i glumljenja zanimljivih situacija pa sve do širenja i izgradnje njihovog rječnika, igre pretvaranja odlične su za naše mališane. U tu svrhu iznenadite ga kuhinjskim setom za igranje, zatim modernom blagajnom s raznim dodatcima, a odličan su odabir i Učini sam" setovi s alatima.

wXdif8h7k7eu49q.jpg

Razmislite o kupovini igračaka koje potiču istraživanje stvarnog svijeta

Otkrivanje, istraživanje i učenje o stvarnom svijetu pomaže djeci da bolje razumiju okolinu koja ih okružuje. Igračke koje zovu djecu u prirodu poput raznih knjiga o biljkama i životinjama, o prirodnim pojavama, zatim pribor za hvatanje kukaca samo su neke edukativne i nadasve zanimljive igre koje potiču znatiželju kod vašeg mališana kao i želju za učenjem. Igrajući se s ovakvim edukativnim igračkama djeca će neminovno postavljati niz pitanja koja su također važna za razvoj kritičkog razmišljanja.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.