Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hladnjak po vašoj mjeri

Koji hladnjak je najbolji? Odabir novog hladnjaka može biti velik i nerijetko težak zadatak

Kupnja prave marke haldnjaka zadovoljit će mnoge stavke na vašem 'popisu želja' i suziti vaše mogućnosti za odabir hladnjaka koji će odgovarati vašim jedinstvenim potrebama, preferencijama i budžetu

Image
RTL.HR/ 21.12.2021. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odabir novog hladnjaka za vaš dom može biti velik i nerijetko težak zadatak. Na tržištu postoji toliko širok izbor marki, modela i značajki da se pregledavanje opcija može u početku činiti nemogućom misijom. Prije nego što se posvetite jednom modelu, važno je zabilježiti svoje prioritete. Kreirajte popis želja.

Želite li da vaš hladnjak ima ugrađeni zamrzivač, sustav za filtriranje vode ili pametnu tehnologiju? Traži li vaše kućanstvo nešto energetski učinkovito, od nehrđajućeg čelika, s no-frost opcijom ili frižider s tihim načinom rada? Kupnja prave marke zadovoljit će mnoge stavke na vašem "popisu želja" i suziti vaše mogućnosti za odabir hladnjaka koji će odgovarati vašim jedinstvenim potrebama, preferencijama i budžetu.

Hladnjaci dolaze u različitim konfiguracijama: sa zamrzivačem na vrhu, s donjim zamrzivačem, side-by-side hladnjaci (pri čemu je hladnjak na jednoj strani, a zamrzivač na drugoj), s francuskim vratima, s dvoja vrata i s četiri vrata.

Mnogi hladnjaci danas nude značajke visoke tehnologije kao što su prozirna vrata, Wi-Fi sinkronizacija, kao i vrata unutar vrata i posebne ladice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim kupnje frižidera koji će vam stilski odgovarati, hladnjak možete odabrati i po načinu instalacije, što uključuje dubinu koja odgovara elementima u kuhinji, punu veličinu ili ugradnju po mjeri.

Dostupni su i specijalni rashladni uređaji, kao što su rashladni uređaji za piće, hladnjaci za vino, mini hladnjaci i ledomati. Prilikom kupnje hladnjaka važno je uzeti u obzir potrebe za hlađenjem, proračun, raspoloživi prostor u kuhinji te boju, završnu obradu i detalje.

Upravo se čita

Image
SILVIO ZA RTL.HR

Pobijedio je u 'Večeri za 5 na selu', a sad otvorio prvi gorički burger bar! Kod Kugle je sve domaće: 'To mi je bio san'

Koji je tip hladnjaka najbolji za vas?

Teško je reći koji će hladnjak biti pravi za vas i zadovoljiti vaše želje i potrebe, no ako ste u potrazi za novim hladnjakom, najbolji način jest da procijenite raspoloživi prostor, proračun, kao i potrebe koje želite zadovoljiti. Dakle, prilikom odabira hladnjaka, morate uzeti u obzir mnoge parametre, odrediti proizvođača opreme i dodatne opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Procijenite svoje potrebe

Koliku količinu namirnica kanite držati u hladnjaku? Važno je procijeniti koliko hrane zapravo kupujete i koji su vam prioriteti, kuhate li puno, koristite li mnogo svježih namirnica, kupujete li uglavnom smrznutu hranu ili gotova jela?

Koliki vam je budžet?

Ovisno o količini novca koju ste spremni potrošiti na svoj novi hladnjak neke marke bit će u skladu s vašim budžetom, dok će neke biti iznad vaših mogućnosti. No, danas većina marki zadovoljava sve budžete, ovisno o modelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Koliko prostora imate?

Određivanje koliko prostora u kuhinji imate za hladnjak također će odrediti koji ćete kupiti jer čak i ako je vaš prostor ograničen, hladnjaci dolaze u svim vrstama dubina, visina i širina. Pri odabiru hladnjaka nemojte zaboraviti da oni s duplim, francuskim vratima imaju više smisla u većim prostorima koji nisu ograničeni s uskim prolaznim prostorima u kuhinji, a ako imate puno prostora, možda biste trebali nabaviti veliki hladnjak koji ima u sebi frižider i zamrzivač jedan do drugog.

Image
Foto:
Image

Energetska učinkovitost

Primijetit ćete da svi električni uređaji nose određenu energetsku oznaku. Energetske oznake omogućuju jednostavniju kupnju i odabir u svim zemljama koje su članice Europske unije. Energetski razred je bitan jer je poznato da su upravo hladnjaci najveći potrošači električne energije. Uređaji koji su energetski najučinkovitiji nose sa sobom i nešto višu cijenu, no dugoročno gledano bolji su odabir zbog uštede novca jer troše manje energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto:
Image

Razina buke

Prilikom odabira hladnjaka obratite pozornost i na razinu buke – 39 do 40 decibela je prihvatljivo, a sve iznad 42 decibela je preglasno. Za primjer donosimo usporedbu: tihi šapat iznosi 30 dB, a uobičajeni razgovor 60 dB buke.

Prilagodba dizajnu kuhinje

Osim funkcionalnosti, možda će vam biti važno i kako će vaš hladnjak izgledati u vašoj kuhinji. Danas hladnjaci dolaze u raznim veličinama, bojama i završnim obradama. Imate li kuhinju modernog ili rustikalnog stila, sigurno ćete pronaći hladnjak koji je dizajniran tako da se uklopi u nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Završna obrada

Dok je nehrđajući čelik bio najpopularnija opcija za uređaje posljednjih desetak godina i još uvijek dobro funkcionira kao svestrana završna obrada za bilo koju kombinaciju boja, mat-uređaji su u posljednje vrijeme u modi.

Nehrđajući čelik izgleda sjajno, elegantno i profesionalno, ali se na njemu vide otisci prstiju.

Mat završna obrada koristi vrstu tehnologije koja lako skriva mrlje i otiske ruku, a mnogi brendovi sada nude i mat završne obrade u raznim bojama.

Uz malo pomnog promatranja i planiranja, pronaći ćete hladnjak koji vam odgovara, a s obzirom na široku ponudu, pronaći ćete onaj idealan čak i ako imate ograničen iznos novca na raspolaganju.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
sektor turizma i ugostiteljstva

Otvoren je natječaj za novu sezonu Uplift akademije – jedinstvene edukacije za male poduzetnike

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba