Ostalo

Koliko inča trebaju imati televizori?

Donosimo vam najbitnije značajke pri odabiru, kupnji i postavljanju vašeg televizora

Promo
07.12.2021 10:33

U zadnje vrijeme svi se natječu oko toga tko ima veći televizor. Sjetite se samo pomame za kupnjom što većeg televizora za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu. Jasno je da ćete, razmišljate li o kupnji televizora, zasigurno uzeti veći nego onaj prijašnji, ali znate li zapravo koliko bi on trebao biti velik? Bitno je napomenuti da se veličina televizora mjeri u inčima i to prema dijagonali uređaja, od jednog ruba ekrana do drugog. Daleke 1920. godine usvojio se sustav carskog mjerenja (širina palca) u inčima za označavanje veličine ekrana, koji je ostao i danas. Današnji televizori dolaze u veličinama od 32" pa i preko 100". Da biste znali izračunati iznos u centimetrima, morate znati da 1 inč iznosi 2.54 cm.

PROMO

Jedno od glavnih pitanja koje ljudi postavljaju je koliko velik televizor kupiti i na koju udaljenost ga postaviti?

Važne činjenice pri mjerenju udaljenosti televizora od mjesta sjedenja jesu veličina i rezolucija ekrana. Ako primjerice postavite televizor preblizu, moći ćete golim okom vidjeti piksele, a imat ćete osjećaj kao da ste na teniskom meču, jer nećete moći vidjeti ekran u cijelosti, pa će vam se oči pomicati lijevo-desno. Ako u kojem slučaju kupite premali televizor, izgubit ćete značajke detalja i prepoznavanja, a i dolazi do mogućnosti da oslabite vid. Logika nalaže da ćete zasigurno za dnevni boravak koji je veći uzeti veći televizor, dok za spavaću sobu ili kuhinju onaj manjih dimenzija. Koliko je važno postaviti ga na pravilnu udaljenost, isto tako je od važnosti postaviti ga na pravilnu visinu. Idealno bi bilo namjestiti tv tako da nam oči budu u ravnini sa sredinom televizora dok sjedimo. A kada govorimo o visini postavljanja, minimalna sigurna udaljenost od poda je 1m. Važno je napomenuti da televizor mora 'disati', tj. mora mu se osigurati provjetravanje, stoga vodite računa da je udaljen od zida minimalno 7-10cm. A ako ga želite postaviti na zid, preporučujemo vam korištenje nagnutih nosača, s kojima ćete moći podesiti kut uređaja i odabir najpovoljnijeg položaja kod gledanja. Razlikuju se nagibni, univerzalni i kruti držači. Kruti nosači pričvršćuju televizor samo u jednom položaju, dakle ne može se savijati ni okretati. Nagibni držači omogućuju vam naginjanje okomito, što je dobro u slučaju da mijenjate položaj gledanja. Univerzalni tip nosača je najbolji, jer ima mogućnost pomicanja horizontalno, lijevo i desno, naravno da su takvi nosači i skuplji u odnosu na prethodna dva.

PROMO

Razlika između veličine i udaljenosti od FULL HD i 4K Ultra HD televizora

Dakle, sad znate da morate voditi računa o udaljenostima kod gledanja televizora, a isto tako važno je znati da duljina ekrana i udaljenost od gledanja nisu isti kod FULL HD televizora i 4K Ultra HD televizora. Ako kupite televizor od 40 inča za 4K Ultra HD, udaljenost gledanja bi trebala biti od 1.16m do 1.30 m, dok kod iste dijagonale ali za FULL HD, udaljenost bi trebala iznositi od 1.7m-2m. Kod 50 inčnog 4K Ultra HD televizora, preporučena udaljenost je 1.48m-1.59m, a za FULL HD 2.1m-2.4m. Za 65 inčni 4K Ultra HD ekran, udaljenost bi trebala biti najmanje 1.77m-1.88m, dok za FULL HD od 2.7m-3.1m. Kod velikih FULL HD televizora, koji su od 85 inča, najmanja udaljenost iznosi 3.5m-4.1m. Ako imate dovoljno prostora, predlažemo da ne idete na manju dužinu od 55 inča, osim ako baš niste ograničeni prostorom. Iznimno veliki televizori , nisu najbolja opcija, ako sjedite blizu njih, jer vi na kraju vidite više nego za što su oni dizajnirani. Stoga prije nego se odlučite za kupovinu, izmjerite svoj dom i mjesto od kojeg ćete gledati televiziju, a isto tako u trgovini potražite savjet stručnjaka u svezi svog televizora, preferensi koje su vam bitne, da u udobnosti doma možete mirno s relaksacijom gledati vaše omiljene, programe, serije ili igrati igrice na igraćim konzolama.