Ostalo

Laserski ili tintni printer, usporedili smo ih za vas: Pomoći ćemo vam da donesete pravi izbor

Nerijetko su laserski printeri prvi izbor za urede svih dimenzija jer omogućavaju ekonomičan ispis velike količine stranica u crno-bijeloj varijanti u relativno kratkom vremenskom razdoblju

rtl vijesti
2022-03-24 09:48

Bez obzira na to kupujete li printer (pisač) prvi put ili jednostavno trebate novi model, prvo pitanje koje si trebate postaviti jest hoćete li uzeti laserski ili tintni (inkjet) model. Ako vas zanima koji printer kupiti za kućnu upotrebu 2022. godine, u nastavku pročitajte o karakteristikama jednih i drugih modela kako biste mogli donijeti kvalitetnu odluku.


Laserski printeri

Laserski su printeri dobro poznati po tome da mogu ispisati velike količine stranica u vrlo kratkom vremenskom razdoblju (neki modeli mogu ispisati čak i stotinu stranica u jednoj minuti!). Stoga, ako vam je količina stranica primarni čimbenik, tada je laserski printer definitivno prvi izbor!

U pravilu su laserski printeri dostupni samo u modelima koji imaju crnu boju, rijetko druge, ne samo zbog toga što su značajno skuplji ako imaju više boja, već i zato što zbog tehnologije ispisa ne mogu osigurati kvalitetu slike ili fotografije kao što je to moguće kod tintnih printera. Nadalje, laserski printeri u pravilu mogu koristiti samo klasičan fotokopirni papir. Kada je riječ o masi i veličini, laserski printeri su često veći i teži od tintnih printera te zahtijevaju dedicirani radni prostor. Zbog ovih su karakteristika laserski printeri češći izbor za uredsku okolinu.

No, bez obzira na navedeno, laserski printeri su nerijetko povoljniji kada je u pitanju cijena ispisa po stranici jer zbog tehnologije ispisa troše manje tinte (tj., u njihovom slučaju praha) i zato što se uslijed neredovitog korištenja pisača prah ne može osušiti i postati neupotrebljiv kao što je situacija kod tintnih printera.

Nerijetko su laserski printeri prvi izbor za urede svih dimenzija jer omogućavaju ekonomičan ispis velike količine stranica u crno-bijeloj varijanti u relativno kratkom vremenskom razdoblju.

printer

Tintni printeri

Tintni printeri čest su izbor za kućanstva jer su laganiji i u pravilu zauzimaju manje prostora od laserskih printera. Osim toga, značajno su povoljniji zbog tehnologije izrade. Nadalje, tintni printeri mogu koristiti različite vrste papira, od fotokopirnog do onog za fotografije, a neki modeli mogu čak i ispisivati na tkanine. Tintni printeri, posebice oni profesionalni, mogu lako i kvalitetno ispisivati fotografije visoke rezolucije.

No, s druge strane, tintni su printeri značajno sporiji u usporedbi s laserskima, i u prosjeku ispisuju 16 stranica u minuti. Isto tako je cijena ispisa po stranici skuplja nego kod laserskih printera, a i ako se redovito ne koristi, spremnik s tintom se može osušiti. Noviji modeli printera imaju punjive spremnike koje je moguće jednostavno nadopuniti, što smanjuje cijenu ispisa po stranici.

printer

Koji odabrati?

Kada je riječ o jednostavnosti korištenja, današnji modeli i laserskih i tintnih printera, posebice oni za kućnu uporabu, prilagođeni su korisnicima koji nemaju pretjeranih tehničkih znanja i lako ih je upotrebljavati. Osim toga, mnogi se mogu povezati na računala, kako ona stolna, tako i prijenosna, ali i na mobitele preko Bluetooth ili Wi-Fi mreže, što dodatno pojednostavljuje korištenje.

Sveukupno gledano, tintni je printer u pravilu bolji izbor za uobičajenu kućnu uporabu jer je inicijalno povoljniji od laserskog, odlično ispisuje u boji i vrlo često dolazi u modelu kao višenamjenski printer. Višenamjenski printer je uređaj koji se sastoji od pisača, skenera i fotokopirnog uređaja, zahvaljujući čemu nije potrebno imati tri različita uređaja.

No, u slučaju da svakodnevno ispisujete puno dokumenata, pogotovo ako vam nije potreban pisač u boji, tada je laserski printer boji izbor jer ćete na njemu dugoročno uštedjeti.

Prijenosni printeri posebni su modeli pisača, u pravilu manjih dimenzija, koji u načelu služe za ispit fotografija manjih dimenzija i povezuju se s uređajima uz pomoć Bluetooth ili Wi-Fi tehnologije. Ako tražite pisač koji možete nositi sa sobom kako biste brzo i jednostavno mogli ispisati fotografije, tada je prijenosni printer upravo ono što vam je potrebno.

Sada kada znate koje su razlike između laserskih i tintnih printera, tj. prednosti jednih i drugih, istražite dostupne modele i odaberite onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.